Počet porcí: 4
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 40 min
Ingredience
- 1 ks květák
- 2 ks vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce strouhanky
- 3 lžíce sádla
- sůl
- pepř
Taky milujete tradiční obalovaný květák? Pak určitě musíte zkusit tyto řízečky, které jsou stejně dobré a navíc se vyhnete obalování v trojobalu.
Postup:
- Květák si omyjeme a rozdělíme ho na jednotlivé růžičky bez košťálu.
- Růžičky dáme na 10 minut povařit do osolené vody doměkka.
- Vodu slijeme, květák rozšťoucháme a necháme ho vychladnout.
- Mezi tím si rozdělíme vejce na žloutky a bílky, ze kterých se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh.
- Po zchladnutí květáku do něj přidáme žloutky, mouku, strouhanku a směs promícháme.
- Nakonec přidáme i vyšlehaný sníh a vše ještě jednou opatrně smícháme. Výsledkem by měla být hmota, která nepůjde tvarovat rukou, ale neteče ze lžíce.
- Pokud je těsto příliš řídké, přidáváme opatrně strouhanku.
- Z květákové směsi tvarujeme pomocí dvou lžic bochánky, které smažíme na pánvi s rozpáleným sádlem asi 2 minuty z každé strany do zlato-hněda.
- Hotové řízečky necháme okapat na papírové utěrce. Podávat můžeme, stejně jako obalovaný květák, s vařeným bramborem a tatarkou.