Počet porcí: 4
Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Doba přípravy: 2 hod 30 min
Ingredience
- 750 g vepřové plece
- 1 velká mísa čerstvého špenátu
- 100 g feta sýru
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce dijonské hořčice
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce sádla
- 1 ks cibule
- voda na podlití
Z vepřového masa se dá vymyslet spousta jídel, od omáček až po minutky. My tentokrát připravili šťavnatou vepřovou roládu.
Postup:
- Vepřovou plec si rozkrojíme a rozklepeme na tloušťku přibližně 2 cm, aby šla roláda pohodlně naplnit a zavinout.
- Maso si osolíme a z jedné (vnitřní) strany namažeme dijonskou hořčicí.
- Čerstvý špenát omyjeme a následně spaříme vařící vodou. Přebytečnou vodu z něj vymačkáme a nakrájíme.
- Nakrájený špenát smícháme se sýrem feta, utřeným česnekem a trochou soli dle chuti.
- Špenátovou směs rovnoměrně rozprostřeme na rozklepané maso.
- Maso nyní zarolujeme do rolády, osolíme a obalíme v čerstvě namletém pepři.
- Aby roláda držela tvar, můžeme ji zajistit párátky či gastro provázkem.
- Na pánvi si necháme rozpálit sádlo a maso na něm necháme ze všech stran zprudka zatáhnout.
- Poté ho přendáme do pekáče a na výpeku z masa osmahneme cibuli dozlatova.
- Maso přelijeme osmaženou cibulí a podlijeme vodou.
- Pekáč zakryjeme pokličkou a dáme péct do trouby rozehřáté na 160 °C přibližně na 90 minut. V průběhu přeléváme výpekem, případně ještě podlijeme vodou.
- Poté roládu odkryjeme a necháme dopéct na 200 °C, dokud na povrchu nezezlátne.