Ingredience
- 5 ks rohlíků (pokud možno, ne čerstvé)
- 6 ks vajec velikosti M
- 2 dcl plnotučného mléka
- 2 lžíce kvalitního vepřového sádla (např. značky Brick)
- 150 g uzeného masa
- 150 g uvařeného kuřecího masa
- 1 ks cibule
- 3 ks stroužků česneku
- 1/4 lžíce muškátového oříšku
- 150 g kopřiv
- pepř
- sůl
Velikonoce se blíží a co by to bylo za svátky, aby se na slavnostní tabuli neobjevila pravá kopřivová nádivka s uzeným masem.
Česnek nemá hodně lidí v lásce, protože má výrazné aroma a pokud je čerstvý, bývá často dost štiplavý. Přesto se bez něj nádivka neobejde. Navíc uděláte i něco pro své zdraví. Skvěle totiž funguje jako prevence proti nachlazení! Kromě toho ale také chrání naše srdce, snižuje krevní tlak i cholesterol. Takže platí zásada, že čím více česneku, tím lépe.
I muškátový oříšek je nepostradatelný. Možná si myslíte, že ho do nádivky dávat nemusíte, protože čtvrt lžičky nikoho nevytrhne. Ale to jste na omylu. Muškátového oříšku se vždycky dává méně, protože v tomto případě platí pravidlo, že méně je více. A skutečně v nádivce jeho chuť poznáte. Navíc pomáhá proti křečím v břiše a nadýmání.
Lidé často volí místo sádla máslo. Ale naše babičky a prababičky vždycky používaly sádlo. Proč? Protože je základem každé poctivé kuchyně a vždycky chutná mnohem lépe než obyčejné máslo nebo dokonce margarín. Podle mnohých nedávných výzkumů je dokonce zdravější a pomáhá snížit škodlivý cholesterol, protože neobsahuje transmastné kyseliny, které naopak cholesterol zvyšují.
Příprava
Doba přípravy: 15 minut | Doba vaření: 60 minut | Celkový čas: cca 75 min
- Nejprve kopřivy opláchněte a pak je nahrubo nasekejte.
- Dejte je spařit do hrnce a přidejte medvědí česnek.
- Ze šesti bílků ušlehejte sníh, žloutky smíchejte s třemi špetkami soli, dvěma špetkami pepře a muškátovým oříškem.
- Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky a smíchejte s uzeným a kuřecím masem.
- Přidejte spařené kopřivy s medvědím česnekem a zalijte žloutkovou směsí.
- Do směsi přimíchejte lžíci sádla.
- Nakonec jemně vmíchejte sníh z bílků.
- Pekáč vymažte zbylým sádlem a směs do něj rovnoměrně rozprostřete.
- Pečte zhruba hodinu v troubě předehřáté na 170 stupňů.