Skip to content
O sádle
Články
#JedemeNaSádle
Recepty
Kontakt
🥇 Soutěž
Náročnost:
Jednoduché
Domů
>
Jednoduché
>
Strana 15
Konfitovaná kachna
5. 6. 2017
V dobách, kdy nebyly chladničky běžnou součástí domácností, se maso uchovávalo různými způsoby. Konfitování je jedním ze starých a osvědčených způsobů, jak pečenému masu ponechat křupavý povrch a masu šťavnatost. Maso se pomalým pečením v sádle dokonale upeče, ale nenasákne tuk. Pokud ho hned nezkonzumujeme, po vychladnutí ho sádlo na pár dnů dokonale zakonzervuje. Příprava Doba přípravy:…
Celý článek
Dančí hřbet a karamelizované zelí
22. 5. 2017
Příprava Zelí: Červené zelí nakrájíme nožem na tenké nudličky. V hrnci zkaramelizujeme cukr, přidáme rozříznutý vanilkový lusk, badyán, skořici, nudličky zelí a společně promícháváme do rozpuštění karamelu. Zalijeme moštem a 2 hodiny dusíme. Nakonec přidáme sádlo, které v zelí necháme zcela rozpustit. Hřbet: Maso odblaníme, okořeníme solí, pepřem, drceným jalovcem, pomažeme rozpuštěným sádlem a natrhaným rozmarýnem. Zprudka opečeme ze…
Celý článek
Celerové řízečky smažené na sádle
15. 5. 2017
Celer bývá v kuchyni podceňován. Je znám především jako kořenová zelenina, po které mnozí z nás sáhnou většinou jen při přípravě polévek či svíčkové. To je však velká chyba! V celeru je totiž spousta vitaminů a minerálních látek, které mají blahodárný vliv na naše zdraví. Věděli jste například, že jeho kalorická hodnota je úplně minimální a že perfektně odvodňuje…
Celý článek
Bramboráčky smažené na sádle
3. 5. 2017
Příprava Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Česnek utřeme nožem na prkénku do jemného pyré. V misce rozmícháme strouhané brambory s vejci, česnekem, majoránkou, moukou, solí a pepřem. Smažíme na sádle dozlatova, necháváme vysušit na papírové utěrce. Servírujeme buď samotné nebo se zakysanou smetanou.
Celý článek
Koblížky pro děti
19. 4. 2017
Tradiční smažené masopustní koblihy, které voní po celé vesnici, jsou zatraceně dobré. Jedná se o tradiční pochoutku, které jen málokdo odolá. Víte, že hospodyňka, která neuměla udělat masopustní koblížky, se prostě nevdala? Pokud taky nevíte jak na ně, přečtěte si náš recept. Masopustní průvod chodil od stavení ke stavení, u každých dveří jeho účastníci dostali na zahřátí…
Celý článek
Polévka kozí brada s kvalitní klobásou
19. 3. 2017
Zelí zbavíme škaredých listů, v půlce rozkrojíme, zbavíme tvrdého košťálu a nakrájíme na co nejdelší centimetrové proužky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na větší kostky 1 x 1 centimetr. V hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme nové koření, bobkový list, na kolečka nakrájenou klobásu a opečeme. Zalijeme vodou, dáme nakrájené zelí, brambory, osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme 12 minut. Smetanu…
Celý článek
Velikonoční třený beránek
5. 3. 2017
Sádlo, máslo, cukr a žloutky rozetřete do pěny a přidejte citronovou kůru a dále střídavě přílévejte mléko a přidávejt sníh. Jako poslední vmíchejte mouku, do které předem vmícháte prášek do pečiva. Obě dvě půlky formy na beránka (nejlépe kameninové) vymažte sádlem a vysypte strouhankou. Do místa, kde má beránek čumáček vložte rozinky. Vlijte těsto, cca 1 cm pod okraj. Přiklopte…
Celý článek
Koláče
21. 2. 2017
Do vlažného mléka dejte cukr, droždí, trochu mouky a nechte vzejít kvásek. Když kvásek “vyběhne” přádejte sůl, sádlo, žloutek, prosátou mouku a vypracujte těsto. Připravené těsto dejte kynout tepla. Než vykyne těsto, připravte si náplně. V receptu na Sádlové svatební koláčky jsme již připravovali makovou náplň – čtěte zde Vykynuté těsto rozdělte na jednotlivé porce – lžící těsto odebírejte…
Celý článek
Králík na česneku
8. 2. 2017
Věděli jste, že… králičí maso má velmi nízký obsah tuku? Obsah tuku se pohybuje mezi 0,5 – 3,9 %. Troubu předehřejte na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180 °C. Králíka opláchněte, osolte a položte do pekáče. Maso potřete sádlem jednou lzící. Další díl sádla vložte do pekáče se dvěma stroužky česneku a kuličkami pepřem. Maso podlijte polovinuo hrnku studené vody…
Celý článek
Velikonoční nádivka
1. 2. 2017
Věděli jste, že… se nádivce lidově říká hlavička? Rohlíky nakrájíme na koskty a namočíme je do mléka. Vezmeme připravená vejce a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh. Cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme ji s uzeným masem a po vychladnutí přidáme směs masa a cibule k rohlíkům, přimícháme na drobno nasekanou petržel a sníh. Pekáček nebo mísu na pečení vymažeme sádlem, přidáme směs…
Celý článek
Dýňové placky
25. 12. 2016
Pochutnejte si na dýňových plackách podle Lucie Grusové! Nastrouhejte si nadrobno omytou cuketu (včetně slupky). Vložte ji do sítka, hojně posolte (cca 1 lžičkou soli), promíchejte a nechte cca 5 minut vypotit. Mezitím si nahrubo nastrouhejte dýni (nejlépe to jde v robotu, nepouští tolik vodu). Jakmile cuketa pustí šťávu, opravdu pečlivě ji přes sítko vymačkejte (klidně…
Celý článek
Koblihy
23. 12. 2016
Z droždí, teplého mléka a lžičky cukru uděláme kvásek. Z uvedených ingrediencí a kvásku zaděláme těsto, teplé mléko přidáváme podle potřeby, množství je jen orientační. Těsto necháme vykynout. Těsto vyválíme na plát silný cca 1 cm, lehce vyznačíme kolečka a do středu koleček klademe marmeládu. Přikryjeme dalším plátem těsta a podle kopečků marmelády vykrajujeme koblihy. Koblihy s marmeládou necháme asi…
Celý článek
Navigace pro příspěvky
1
…
13
14
15
16
17