Sádlo je živočišný tuk, který působí pozitivně na lidský organismus. Pokud sádlo konzumujeme v rozumné míře, není nutné mít obavy z negativního dopadu na náš zdravotní stav.
Aby naše tělo dobře fungovalo, musí mít dostatek živin, které získá z vyvážené a pestré stravy. Jednou ze složek našeho jídelníčku by měl být i tuk. Doporučuje se živočišný tuk, tedy například sádlo. Tuk je totiž zdrojem energie pro svaly a srdce. Hraje také důležitou roli při vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích do těla. Konkrétně jde o vitaminy A, D, E a K.
Podle odborníků na stravování by kvalitní živočišné tuky měly tvořit zhruba třetinu našeho denního příjmu energie z potravy. Pokud to s tuky ale přeženeme, může se dostavit pravý opak. Vlivem zvýšeného příjmu tuků začne ubývat energie, objeví se zdravotní komplikace, únava a člověk začne mít sklon k obezitě.
Vzhledem k tomu, že sádlo obsahuje vitamin D, nahrazuje nám na podzim a v zimě slunce, které je jeho přirozeným zdrojem. Jak víme, mají sluneční svit a denní doba pozitivní vliv na náš organismus a dodávají mu potřebnou energii pro správné fungování. Protože je ale slunce v tomto období nedostatek, musíme energii tělu dodávat právě kvalitní a vyváženou stravou. Jednou ze složek stravy by proto mělo být právě sádlo.
Vedle sádla jsou důležité i další potraviny, jež nám dodají energii, kterou v tomto období potřebujeme. Do svého jídelníčku byste měli tedy zařadit ve zvýšené míře, ale s ohledem na váš aktuální zdravotní stav, například i ovoce a zeleninu, ovesné vločky, ořechy, luštěniny, vejce atd. Díky vyvážené a pestré stravě se pak budete cítit dobře a plni energie v kteroukoli roční dobu.