Počet porcí: 4
Obtížnost: Jednoduché
Ingredience
- 1 kg oloupané vařené brambory
- 200 g oloupaná cibule
- 400 g kysané zelí okapané (neproplachujte!)
- 300 g uzený bok nebo libová slanina nebo klobása
- 200 g hrubě nastrouhaný tvrdý sýr
- 100 g sádla
- 1,5 lžičky koření podle chuti (grilovací, česnek, paprika, majoránka, sůl, pepř, rozmarýn, tymián, sůl, pepř)
- Na trošce sádla osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájené uzené maso či slaninu a ještě krátce osmažíme a necháme vychladnout.
- Vařené brambory pokrájíme na kostičky, okapané zelí překrájíme na kratší kousky, sýr nastrouháme, vše ochutíme grilovacím kořením (podle chuti česnekem, paprikou, solí, pepřem) a bylinkami dle chuti a ve větší míse dobře promícháme společně s vychladlým cibulovým masem.
- Do vymazaného pekáče sádlem vše přesypeme, rovnoměrně přimáčkneme, zakryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů cca 25 minut. Odklopíme a dopečeme dozlatova.
TIP Báry J: “Zelník” podáváme teplý, ale výborný je také studený.
Dobrou chuť vám přeje redakce nasadle.cz.