Počet porcí: 4
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 2 hod
Ingredience
- 500 g hovězí plece
- 50 g slaniny
- 2 lžíce sádla
- 4 ks menší mrkve
- 3 ks petržele
- kousek celeru
- 2 ks cibule
- 200 g rajského protlaku
- 1 l hovězího vývaru
- 2 lžíce třtinového cukru
- 5 kuliček nového koření
- 1 ks celé skořice
- 3 ks hřebíčky
- 4 ks bobkové listy
- 5 kuliček celého pepře
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
- jíška
- nastrouhaný perník
Rajská omáčka, to je klasika všech klasik. Výborná je s masovými kuličkami, my jsme ale připravili recept s poctivým kusem hovězího masa.
Postup:
- Nejprve si připravíme potřebné suroviny – slaninu nakrájíme na proužky a dáme jí na chvíli do mrazáku zmrznout, aby držela tvar. Očistíme si kořenovou zeleninu s cibulí a nakrájíme na drobné kostičky.
- Maso důkladně omyjeme, prošpikujeme zmraženou slaninou a okořeníme solí a pepřem.
- V hrnci si rozpálíme sádlo a maso na něm necháme zprudka zatáhnout ze všech stran. Poté ho vyndáme a necháme odpočívat stranou.
- Do výpeku v hrnci nasypeme cibuli s kořenovou zeleninou a orestujeme do zlata.
- Poté zeleninu zasypeme cukrem a přidáme rajský protlak. Necháme zarestovat a vrátíme do hrnce maso.
- Vše zalijeme vývarem, do kterého přidáme koření – pepř, nové koření, bobkový list, skořici a hřebíček.
- Omáčku necháme za občasného míchání pozvolna vařit, dokud nebude maso měkké.
- Nakonec maso z omáčky znovu vyjmeme a propasírujeme jí přes jemné sítko.
- Dle chuti omáčku dochutíme citronovou šťávou či cukrem.
- Pokud je omáčka příliš řídká, zahustíme jí klasickou jíškou nebo strouhaným perníkem.
Omáčku podáváme s masem nakrájeným na tenké plátky a domácím houskovým knedlíkem nebo vařenými těstovinami.