Počet porcí: 4
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 1 hod
Ingredience
- 400 g červených a bílých fazolí
- 1 ks cibule
- 2 lžíce sádla
- 3 ks brambory
- 1 ks mrkev
- 1/3 ks celeru
- 1 ks feferonka
- 2 ks bobkové listy
- 1 lžíce mleté papriky sladké
- 1 plechovka drcených rajčat
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- sůl
- pepř
Vydatné a lehce pikantní jídlo přijde v tomto chladném období vhod. My jsme pro vás připravili recept na pikantní fazolový guláš.
Postup:
- Den dopředu si připravíme fazole. Oba druhy propláchneme a namočíme je do vody, kde je necháme do druhého dne.
- Druhý den fazole povaříme spolu s bobkovým listem a drceným kmínem. Z varu je stáhneme ve chvíli, kdy jsou téměř uvařené.
- Fazole scedíme a vodu z nich si necháme stranou.
- Část fazolí odebereme a rozmačkáme je téměř na kaši.
- V hrnci si rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli.
- Když cibule zesklovatí, přidáme k ní najemno nastrouhanou mrkev a celer. Přidáme ještě nakrájenou feferonku a opékáme, dokud zelenina nezezlátne.
- Základ zasypeme sladkou paprikou a necháme ji provonět. Poté přidáme drcená rajčata.
- Následně zalijeme vodou z fazolí, přidáme sůl, pepř a na malé kostky nakrájené brambory.
- Vše necháme pod poklicí dusit cca 15 minut. Poté přidáme fazole a necháme ještě chvíli provařit.
- Nakonec guláš dochutíme lisovaným česnekem a sušenou majoránkou.
- Takto uvařený guláš podáváme nejlépe s krajícem čerstvého chleba.