Počet porcí: 4
Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Doba přípravy: 1 hod
Ingredience
- 120 g krup
- 20 g sádla Brick
- 2 stroužky česneku
- 3 snítky čerstvé majoránky
- 300 ml černé pivo (bez CO2)
- 1 ks šalotky
- 1 hrst sušených hříbků
- 200 g lučina
- sůl
- čerstvě namletý černý pepř
- Kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka. Sušené hřiby namočíme na 30 minut do studené vody, aby změkly a nakrájíme na malé kousky.
- Vodu z hub nevyléváme, budeme s ní podlévat rizoto.
- Nakrájíme šalotku najemno a čerstvou majoránku otrháme ze stonku a nastrouháme si česnek.
- Na pánvi s tlustým dnem rozpustíme sádlo na kterém necháme zesklovatět šalotku, přidáme česnek, nakrájené houby, kroupy a promícháme. Směs podlijeme ohřátým pivem (cca 1,5 dl). Pivo necháme vyvařit a podlijeme trochou vody z hub.
- Tento postup za stálého míchání opakujeme dvakrát.
- Přidáme lučinu, majoránku, sůl a pepř.
- Rizoto musí mít krémovou konzistenci – nebojte se proto podlévat i větším množstvím piva nebo vody).
Podáváme s lahodnou jitrnicí, ohřátou troše sádla s vodou.
Přejeme vám lahodnou dobrou chuť.