Počet porcí: 4
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 30 min
Ingredience
- 400 g brambor
- 1 ks cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 700 ml zeleninového vývaru
- 300 ml smetany na vaření
- 1 lžička vinného octa
- sůl
- pepř
V těchto mrazivých dnech všichni oceníme něco, co nás zaručeně zahřeje – a tím je právě tato česneková polévka.
Postup:
- Nejprve si připravíme zeleninu – brambory, cibuli i česnek si oloupeme. Brambory nakrájíme na menší kostky, cibuli nadrobno a česnek necháme pouze oloupaný na stroužky.
- V hrnci si rozehřejeme sádlo a opečeme na něm cibuli a česnek dozlatova.
- Poté přidáme brambory, sušený tymián a vše zalijeme vývarem (případně vodou).
- Pod pokličkou vaříme přibližně 15 minut, dokud nezměknou brambory.
- Následně snížíme žár plotny na minimum a přidáme smetanu a vinný ocet.
- Vše necháme ještě minutu provařit a poté rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Aby byla polévka opravdu jemná, můžeme jí ještě přecedit přes jemné sítko.
- Dochutíme solí a pepřem dle vlastní chuti a podáváme horkou s chlebovými krutony.