Počet porcí: 4
Obtížnost: Složité
Ingredience
- 500 g králičího masa (hřbet nebo stehna)
- 100 g játra (králičí nebo drůbeží)
- 200 g anglická slanina
- 100 ml smetana
- 120 g máslo
- 100 ml bílé víno
- 20 g mandle
- 1/2 lžičky mletý zázvor
- sůl
- pepř
- Králičí maso rozdělíme na kusy, osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. Přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, půlku másla a podlijeme trochou vývaru. Vše dáme do trouby a pečeme pod poklicí nebo přikryté alobalem do měkka. Ke konci pečení přidáme bílé víno a necháme dojít.
- Měkké maso vyjmeme, obereme od kostí a necháme vychladit. Veškeré maso včetně výpeku, angl. slaniny a jater semeleme na jemno. K semletému masu přidáme zbylé změklé máslo, smetanu a zázvor. Podle chuti osolíme, opepříme a lehce vmícháme plátky mandlí.
- Hotovou směsí naplníme připravenou formu vyloženou potravinářskou folií. Poté formu ještě přikryjeme alobalem. Formu vložíme do nádoby s vodou a pečeme v předehřáté troubě na 150°C tak 30 minut. Poté teplotu snížíme na 90°C a vaříme dalších 30 minut.
- Hotovou paštiku vyjmeme z trouby a vychladíme. Nejlépe přes noc a můžeme podávat.
- Zdobíme čerstvou mátou.
– Formu je dobré navlhčit a až poté vložit potravinářskou fólii, lépe se s produktem manipuluje.
– Pokud máme celého králíka a k dispozici další vnitřnosti (ledvinky, srdíčko atd.) klidně je upeče spolu s masem, paštika bude lepší.
– Pro aromatičtější chuť můžeme přidat malého “panáčka“ kvalitního koňaku.
Dobrou chuť vám přeje redakce Na sádle a Lamart.