Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Doba přípravy: 1 hod 30 min
Ingredience
- Těsto
- 200 g hladké mouky + na vyválení
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g sádla
- 100 g škvarků
- 1 ks vejce
- 2 lžíce octa
- sůl
- Náplň
- 1 kg jablek
- 100 g škvarků
- 3 plátky toustového chleba
- 5 lžíce cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Jablečný štrůdl, to je klasický dezert, kterým nikdo nepohrdne. Jablečno-škvarkový závin zní sice nevšedně, jeho chuť vás ale určitě nadchne.
Postup:
Těsto
- Do větší mísy nasypeme oba druhy mouky a namleté škvarky.
- V malé misce si rozšleháme vejce s vodou a solí, společně s octem nalijeme k sypkým surovinám a vypracujeme hladké těsto.
- Těsto zabalíme do potravinové folie a necháme 30 minut odpočinout v lednici. Mezi tím si připravíme náplň.
Náplň
- Oloupeme si jablka, zbavíme je jadřince a čtvrtky nakrájíme na plátky. Dáme je do mísy a společně s citronovou šťávou a polovinou cukru je opatrně promícháme.
- Toustový chléb rozsekáme na drť a společně s pokrájenými škvarky ho za občasného míchání necháme na pánvi zezlátnout. Poté přidáme zbytek cukru a necháme ho lehce zkaramelizovat. Směs musíme stále míchat.
- Odleželé těsto rozdělíme na dvě části a každou vyválíme na plát silný přibližně 1 mm.
- Do středu těsta rozložíme jablka a posypeme je zkaramelizovanými škvarky.
- Oba naplněné záviny zabalíme – podélné spoje slepíme vodou a okraje pořádně přimáčkneme, aby směs nevytekla.
- Záviny přendáme spojem dolů na plech vyložený pečícím papírem a vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 30 minut dozlatova.
Závin se stejně jako klasický štrúdl hodí ke kávě či čaji při každé příležitosti.