Počet porcí: 4
Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Doba přípravy: 3 hod 50 min
Ingredience
- 800 g hovězího masa vcelku (kližka nebo zadní)
- 200 g cukety
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 400 g čerstvého špenátu
- 3 lžíce piniových semínek
- 2 menší květáky nebo 1 velký
- 5 vajec
- sůl
- pepř
- sádlo
Receptem vás provádí Lucie Grusová z Paleosnadno
- Maso bych běžně zprudka osmahla na rozpáleném tuku, aby se zatáhlo. Protože se ale v poslední době snažím vyhýbat smažení, tuto část jsem vynechala. Na výsledné chuti to nebylo až tak znát. Jen počítejte s tím, že pokud použijete hovězí zadní (kýtu), maso bude trošku sušší. Ale jen malinko, nebojte 😉
- Do hrnce s pokličkou vložte omyté hovězí vcelku, nadrobno nakrájenou cibuli a cuketu (tu lze i nastrouhat).
- Vše osolte, opepřete, přidejte 2 lžíce tuku a zalijte troškou vařící vody (v ideálním případě vývaru).
- Tekutiny by mělo být tolik, aby bylo maso ponořené maximálně do půlky. Chceme ho dusit, nikoliv vařit 😉
- Hrnec zakryjte pokličkou a duste na co nejnižší stupeň cca 3 hodiny.
- Občas maso zkontrolujte a v případě potřeby dolijte tekutinu (vodu nebo vývar).
- Před podáváním maso z výpeku vyjměte a nakrájejte na plátky (lépe se krájí za studena).
- Šťávu nechte zredukovat (vyvařit) na požadovanou hustotu, podle potřeby dosolte či opepřete.
- Než bude maso krásně měkké, připravte si placičky. Postupujte naprosto stejně jako v tomto receptu, květákovou směs ale jen osolte a opepřete.
- Placičky vytvořte cca z dávek, které odpovídají přibližně jedné vrchovaté lžíci. Pro 4 strávníky bude nutné použít 2 plechy.
- Těsně před podáváním nechte podusit špenát – na suché pánvičce opečte piniová semínka. Jakmile se rozvoní a začnou zlátnout, dejte je stranou.
- Na pánvičce (musí být velká, aby se vám tam všechen ten špenát na začátku vešel 😉 ) rozehřejte malé množství tuku a něm krátce osmahněte rozdrcený česnek (ne moc dlouho a ne na příliš vysokou teplotu, aby vám nezhořkl).
- Pak k němu přidejte opláchnutý a osušený špenát (velké listy můžete nakrájet na menší kousky) a nechte ho „zavadnout“.
- Počítejte s tím, že špenát několikanásobně zmenší svůj objem, takže nedejte na prvotní překvapení nad použitým množstvím.
- Jakmile budou lístky krásně měkké (stačí pár minut), přihoďte opražená piniová semínka, špenát osolte a opepřete.
- Podávejte s kousky dušeného masa, politého šťávou (zahuštěnou cibulkou a cuketou) a květákovými placičkami.
PS: Někdy je fajn použít česnek přímo k masu (přidejte ho do hrnce spolu s cibulí a cuketou) a pro dochucení špenátu použít medvědí česnek (seženete ho na trzích od března do května, ti šťastnější z vás si ho můžou natrhat čerstvý), popřípadě špenát česnekem vůbec nedochucovat a nechat ho jen přírodní (pouze se solí a pepřem).