Počet porcí: 4
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 2 hod
Ingredience
- 500 g hovězího masa s kostí
- 1 ks červené řepy
- 150 g kořenové zeleniny
- 3 ks brambory
- 150 g bílého zelí
- 2 ks rajčata
- 1 lžíce sádla
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 1 ks bobkový list
- 2 stroužky česneku
- ocet dle chuti
- sůl
- pepř
- zakysaná smetana
Boršč je klasická zeleninová polévka, která s čerstvým pečivem dokáže nahradit i celý hlavní chod.
Postup:
- Do velkého hrnce umístíme hovězí maso, zalijeme ho dvěma litry vody, osolíme, opepříme a na mírném plameni vaříme do změknutí masa.
- Po uvaření vývar přecedíme a maso obereme od kosti.
- V průběhu vaření masa si předvaříme i červenou řepu, kterou v hrnci s vodou vaříme v celku dokud nebude téměř měkká. Později se bude ještě chvíli dovářet v polévce.
- Kořenovou zeleninu, předvařenou červenou řepu i brambory si očistíme a nakrájíme na kostky. Zelí nakrájíme také na malé kusy.
- Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme také na kostky.
- V pánvi si rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm kořenovou zeleninu. Poté přidáme protlak, necháme chvíli provonět a směs přemístíme do vývaru.
- Dále přidáme brambory, zelí, bobkový list, rajčata a dochutíme pepřem.
- Polévku necháme ještě přibližně 20 minut vařit, dokud nezměknou brambory.
- Nakonec ji ochutíme utřeným česnekem, octem a dle chuti případně dosolíme.
- Polévku podáváme se lžicí zakysané smetany.