Skip to content
O sádle
Články
#JedemeNaSádle
Recepty
Kontakt
🥇 Soutěž
Náročnost:
Pro zkušené kuchtíky
Domů
>
Pro zkušené kuchtíky
>
Strana 3
Sádlové svatební koláčky
24. 7. 2018
Veselka bez svatebních koláčků? Tak to si snad nikdo nedovede ani představit. Vždyť tahle sladká dobrota se u nás traduje už z generace na generaci. Pozor ale, pověra říká, že při pečení koláčků v žádném případě nesmí být přítomna nevěsta. Pokud bude koláčky vlastníma rukama vyrábět, nebo i jen při jejich pečení asistovat, bude mít v manželství smůlu a uplakané děti…
Celý článek
Rybí polévka
16. 7. 2018
Postup Kostičky rohlíku, orestujeme dozlatova na suché pánvi. Ke konci přidáme 1 lžíci másla a rozpustíme. Krutony osolíme a posypeme petrželí. Do litru vody vložíme rybí hlavu a odřezky, bobkový list, nové koření, kuličkový pepř. Na mírném plameni vaříme cca hodinu. Scedíme. Maso vybereme. Rozpustíme si máslo a sádlo. Cibulku orestujeme do sklovata. Přidáme kořenovou zeleninu. Restujeme. Zasypeme moukou.…
Celý článek
Houbová polévka
29. 6. 2018
Postup Houbový vývar: Sušené houby dáme přes noc odmočit do studené vody. Hodinu povaříme houby v 1l nejprve studené vody, společně s bobkovým listem. Houby přecedíme, vyždímáme, bobkový list vyhodíme a vývar si ponecháme. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Vložíme do studené vody, aby nezčernaly. Polévka: V hrnci rozpustíme sádlo. Přidáme hladkou mouku a za stálého míchání vytvoříme…
Celý článek
Plněné ořechové košíčky s kakaovým krémem
14. 6. 2018
Postup Těsto Troubu si předpečeme na 170 stupňů. Na vál prosejeme mouku. Přisejeme cukr moučku. Přidáme máslo, sádlo, ořechy, žloutky. Vypracujeme těsto. Zabalíme do fresh fólie a necháme 20 minut odpočinout. Těsto pomocí palců plníme do formiček, uprostřed si necháme prohlubeň Pečeme dozlatova cca 20 minut. Náplň Připravíme si vodní lázeň. V mléce rozmícháme mouku. Přidáme…
Celý článek
Linecké cukroví
2. 6. 2018
Postup Troubu si předehřejeme na 160 stupňů. Připravíme si vál. Prosejeme mouku Přidáme cukr. Promneme tuk. Přidáme žloutky. Zaděláme těsto. Zabalíme do fólie. Necháme v lednici 15 minut odpočinout. Pomoučíme si vál. Vyválíme tenký plát. Vykrojíme kolečka. Z poloviny koleček vypíchneme střed pomocí kovové trubičky. Na plech si položíme pečící papír. Kolečka na něj vyskládáme. Rozšleháme…
Celý článek
Dýňový paleo burger
10. 3. 2018
Postup ZELNÝ SALÁT Zelí zbavené košťálu nakrouhejte na tenké nudličky, jemně je posolte a důkladně promněte. Tím zelí zkřehne a bude lépe chutnat. Pokud by zelí pustilo moc šťávy, slijte ji. Zkřehlé zelí smíchejte s majonézou, s 20 g drobně nakrájené cibulky a troškou pepře. Pro chuť můžete přidat i trošku nastrouhané červené řepy a/nebo křenu. Promíchejte a salát dejte vychladit do…
Celý článek
Kuřecí řízečky a dýňový „bramborový“ salát
2. 1. 2018
SALÁT – Nejdříve začneme přípravou salátu, který je ideální si připravit předem a nechat alespoň půl dne uležet. Protože se v paleu vyhýbáme potravinám s přidaným cukrem, připravíme si sami i zeleninu a kyselé okurky do salátu. Očistěte si a nakrájejte na malé kostičky mrkev, celer a petržel. Ty pak vložte do cca 1/2 l vody s 5 lžícemi jablečného octu a vařte na mírném ohni…
Celý článek
Slaný dort plněný artyčoky a fenyklem
23. 11. 2017
Brambory omyjeme, uvaříme v osolené vodě do měkka a slijeme. Cibuli očistíme, najemno nakrájíme. V rendlíku rozehřejeme máslo, ve kterém opečeme na kostky nakrájenou anglickou slaninu a cibuli. Restujeme do zlatova. Brambory i se slupkou namačkáme, přidáme k nim orestovanou slaninu s cibulkou. Dochutíme solí a pepřem. Z takto připravených brambor vytvoříme pomocí polévkové lžíce nočky, které obalíme jen v jemné strouhance. Poté usmažíme…
Celý článek
Chilli con carne (Texas)
9. 9. 2017
Příprava Na pánvi rozpustíme sádlo. Přidáme cibuli a restujeme do zlatova. Přidáme mletou sladkou papriku Přidáme římský kmín. Přdáme česnek. Restujeme krátce. Přidáme chili papričky. Stáhneme plamen na půlku a přidáme mleté maso. Až se maso zatáhne, pustíme plamen naplno a přidáme hovězí vývar. Poté přidáme konzervované rajčata. Přidáme protlak. Přidáme oregáno. Přidáme cukr. Přidáme sůl. Přidáme pepř.…
Celý článek
Brdlajs – bramborová buchta
1. 9. 2017
Jihočeský brdlajs, někde prý nazývaný “tolič”, “hluchec” nebo “litina”. Brdlajs je dozlatova upečená pouchoutka – varianta kynutého bramboráku se škvarky pečená v troubě, takový bramborák bez majoránky. Jde spíše o bramborovou buchtu, kterou můžeme podávat jako samostatný pokrm; hodí se jako příloha k bramborové polévce. Brdlajs pečou dyšinské hospodyňky během “Dyšínských folklorních slavností”. Příprava Rozděláme klasický kvásek z rozdrobeného droždí,…
Celý článek
Frankfurtská polévka
2. 8. 2017
Příprava Na 2 lžících sádla orestujeme cibuli dozlatova. Zaprášíme moukou a krátce orestujeme. Přidáme papriku, orestujeme. Zalijeme vývarem a směs vyšleháme metlou. Přivedeme k varu. Přidáme brambory a vaříme na mírném plameni do změknutí. Párky dozlatova orestujeme na zbylém sádle a přidáme do polévky. Na závěr přidáme utřený česnek. Dochutíme solí a pepřem. Na talíři ozdobíme petrželí. Můžeme jíst s pečivem namazaným…
Celý článek
Beránek jako malovaný
15. 7. 2017
Také neradi pečete beránka, protože vás děsí krásná kameninová forma po babičce, která je nevyzpytatelná a nikdy nevíte, zda beránka vyklopíte v pořádku, nebo zda bude pečení korunováno brekem ratolestí, protože ve formě zůstala půlka hlavy? S naším jednoduchým receptem se letos vyklopí jako nic. Stačí, když dodržíte následující body. Zaprvé je to sádlo. Při vymazávání formy zapomeňte na…
Celý článek
Navigace pro příspěvky
1
2
3
4