Počet porcí: 4
Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Ingredience
- 1 kg polohrubá mouka
- 250 g syrových nastrouhaných brambor
- 250 g vařených – prolisovaných nebo nastrouhaných brambor
- 50 g droždí
- 2 vejce
- 3/4 - 1 l mléka
- 250 g škvarky Brick
- 100 g sádla Brick
- 80-100 g česneku
- sůl
Jihočeský brdlajs, někde prý nazývaný „tolič“, „hluchec“ nebo „litina“. Brdlajs je dozlatova upečená pouchoutka – varianta kynutého bramboráku se škvarky pečená v troubě, takový bramborák bez majoránky. Jde spíše o bramborovou buchtu, kterou můžeme podávat jako samostatný pokrm; hodí se jako příloha k bramborové polévce. Brdlajs pečou dyšinské hospodyňky během „Dyšínských folklorních slavností“.
Příprava
- Rozděláme klasický kvásek z rozdrobeného droždí, kostky cukru, části mouky a 1 šálku mléka.
- Nastrouhané syrové brambory přimícháme k prolisovaným vařeným bramborům.
- Směs osolíme, přidáme česnek, rozšlehaná vejce, vzejitý kvásek a škvarečky nebo nadrobno nasekané osmahnuté maso.
- Do směsi dolijeme mléko tak, aby vzniklo polotuhé těsto.
- Dobře propracujeme a necháme 45 minut kynout v teple (nebo je můžeme nechat nakynout až na plechu).
- Plechy hodně vymastíme sádlem a nalijeme těsto do vrstvy vysoké asi 1 až 1,5 cm.
- Pečeme při 250 °C do zlatohněda – až je „brdlajs“ pěkně křupavý.
Dobrou chuť vám přeje tým redakce na sádle.cz 🙂