Skip to content
Na sádle
  • O sádle
  • Články
    • #JedemeNaSádle
  • Recepty
  • Kontakt
  • 🥇 Soutěž

Náročnost: Pro zkušené kuchtíky

Domů > Pro zkušené kuchtíky

Sádlové rohlíky

31. 5. 2022
Všichni milujeme vůni a chuť čerstvých rohlíků ke snídani. Teď si je můžete připravit sami doma.   Postup: Do misky si připravíme vlažnou vodu, droždí a moučkový cukr. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do velké misky si navážíme hladkou a polohrubou mouku, sádlo, sůl a připravený kvásek. Důkladně uhněteme vláčné těsto, které necháme na teplém…
Celý článek

Velikonoční mazanec

14. 4. 2022
Kromě barvených vajíček a beránka k Velikonocům neodmyslitelně patří i mazanec. Proto jsme jeden připravili.   Postup: Troubu si předehřejeme na 160 stupňů. V míse smícháme polohrubou mouku, hladkou mouku a uděláme do ní důlek. Vlijeme cca 70 % mléka a rozdrobíme droždí. Droždí necháme chvilku pracovat. Vše opatrně smícháme dohromady. Nejprve ze stran na prostředek. Povrch posypeme hladkou moukou, mísu přikryjeme…
Celý článek
Pečené kuře s nádivkou

Pečené kuře s nádivkou

24. 2. 2022
Na slavnostní nedělní oběd s rodinou se málokteré jídlo hodí více než pečené kuře s nádivkou.   Postup: Celé kuře si důkladně umyjme pod studenou vodou. Zaměříme se hlavně na břišní dutinu. Na nádivku si nakrájíme rohlíky na menší kostky. Do mléka zamícháme žloutky a rozpuštěné vlažné máslo. Tekutou směs nalijeme na rohlíky a necháme chvíli odpočinou, aby ji…
Celý článek
Vepřová roláda plněná špenátem

Vepřová roláda plněná špenátem

5. 1. 2022
Z vepřového masa se dá vymyslet spousta jídel, od omáček až po minutky. My tentokrát připravili šťavnatou vepřovou roládu.   Postup: Vepřovou plec si rozkrojíme a rozklepeme na tloušťku přibližně 2 cm, aby šla roláda pohodlně naplnit a zavinout. Maso si osolíme a z jedné (vnitřní) strany namažeme dijonskou hořčicí. Čerstvý špenát omyjeme a následně spaříme vařící vodou. Přebytečnou vodu…
Celý článek
Jablečno-škvarkový závin

Jablečno-škvarkový závin

11. 6. 2021
Jablečný štrůdl, to je klasický dezert, kterým nikdo nepohrdne. Jablečno-škvarkový závin zní sice nevšedně, jeho chuť vás ale určitě nadchne.   Postup: Těsto Do větší mísy nasypeme oba druhy mouky a namleté škvarky. V malé misce si rozšleháme vejce s vodou a solí, společně s octem nalijeme k sypkým surovinám a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinové folie a necháme 30…
Celý článek
Kroupové rizoto

Kroupové rizoto

26. 1. 2021
Kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka. Sušené hřiby namočíme na 30 minut do studené vody, aby změkly a nakrájíme na malé kousky. Vodu z hub nevyléváme, budeme s ní podlévat rizoto. Nakrájíme šalotku najemno a čerstvou majoránku otrháme ze stonku a nastrouháme si česnek. Na pánvi s tlustým dnem rozpustíme sádlo na kterém necháme zesklovatět šalotku, přidáme česnek, nakrájené houby, kroupy a promícháme.…
Celý článek
Vánočka jako od babičky

Vánočka jako od babičky

1. 12. 2020
Do misky rozdrobíme droždí, přidáme trochu vlažného mléka a cukru a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme všechny ingredience kromě rozinek a mandlí. Přilijeme mléko, kvásek a rozpuštěné sádlo a máslo a zaděláme těsto, do kterého na konec přidáme rozinky a část nasekaných mandlí. Zapracované těsto přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Po vykynutí rozdělíme na tolik stejných dílů z kolika copů…
Celý článek
Jehněčí kolínko dušené na zelenině a červeném víně

Jehněčí kolínko dušené na zelenině a červeném víně

22. 9. 2020
Bazalku nasekáme na jemno a smícháme s olivovým olejem. Takto připravenou směsí potřeme očištěná jehněčí kolínka, která ještě před tím protkneme stroužky česneku, osolíme, opepříme, naskládáme do misky a necháme přes noc odpočinout. V kastrolu rozpustíme sádlo a zprudka na něm opečeme jehněčí kolínka. Kolínka vyjmeme a na výpek nasypeme nastrouhanou nebo na jemné nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a posléze cibuli.…
Celý článek
Vietnamské vepřové kuličky pěti vůní

Vietnamské vepřové kuličky pěti vůní

25. 6. 2020
S Grusovkou si tentokrát “skočíme” na Vietnam 🙂 Nejlépe den předem si připravte pikantní zálivku, kterou Vietnamci běžně používají k dochucení svých jídel. Oproti standardnímu receptu jsem v ní ale udělala jednu zásadní změnu – nepoužila jsem třtinový cukr. Ve výsledné chuti mi to ani nepřišlo, sladkost částečně obstarala mrkev a smažená cibulka. Pokud vám ale zálivka bude…
Celý článek
Jehněčí kýta s pohankovým kubou

Jehněčí kýta s pohankovým kubou

21. 4. 2020
Kýtu naporcujeme a prošpikujeme česnekem a špekem, osolíme, opepříme a ze všech stran osmahneme na sádle. Přihodíme nakrájenou šalotku a snítku tymiánu, podlijeme vodou nebo vývarem a pod pokličkou dusíme v troubě do změknutí. Houby smícháme s pohankou, zalijeme horkou vodou, necháme hodinu odstát. Na sádle osmahneme šalotku a česnek, orestujeme pohanku s houbami, okořeníme kmínem, majoránkou, solí a pepřem. Lišky nebo hlívu orestujeme na…
Celý článek
Sádlové jidáše

Sádlové jidáše

14. 4. 2020
V míse smícháme s citronovou kůrou, solí, vanilkovým cukrem a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr, rozdrobíme droždí, zalijeme polovinou mléka, promícháme a necháme vzejít kvásek. Když kvásek “vyjede” přidáme zbylé mléko, rum, pokrájené rozinky /můžou být předem namočené v rumu/ a vše promícháme. Směs pak přelijeme rozpuštěným sádlem a umícháme hladké těsto. Těsto ideálně hněteme co nejdéle. Máte-li…
Celý článek
Hovězí burger v zeleninových plackách

Hovězí burger v zeleninových plackách

2. 1. 2020
Nevíte co dobré při dietě? Vyzkoušejte tento báječný paleo burger. Jak jinak, než podle Grusovky. 🙂 ZELENINOVÉ PLACKY Nastrouhejte si najemno syrovou oloupanou kořenovou zeleninu. Smíchejte ji se 4 vejci, směs osolte a opepřete. Na plechu vyloženém pečícím papírem vytvořte 8 placek (cca 1 cm vysoké), 4 z nich posypte sezamovými semínky. Připravené placky vložte do trouby…
Celý článek

Navigace pro příspěvky

1 2 3 4
© 2025 All rights reserved by Na sádle