Skip to content
Na sádle
  • O sádle
  • Články
    • #JedemeNaSádle
  • Recepty
  • Kontakt
  • 🥇 Soutěž

Náročnost: Jednoduché

Domů > Jednoduché > Strana 2

Moravský vrabec

Moravský vrabec

22. 4. 2022
Moravský vrabec je jedno z našich nejtradičnějších jídel. Podávat ho můžete se špenátem nebo se zelím.   Postup: Maso omyjeme a pokrájíme ho na větší kostky. Důkladně ho osolíme a opepříme. Českem si utřeme společně se solí a dáme ho do mísy. Přidáme drceným kmín a maso a vše společně smícháme. V hrnci si na sádle zpěníme najemno nakrájenou cibuli. Poté…
Celý článek
Kopřivová polévka

Kopřivová polévka

6. 4. 2022
O tom, jaké léčivé účinky má popálení od kopřivy, se dá spekulovat. O tom, že je zdravá v jídle, jsme ale přesvědčeni.   Postup: Cibuli a brambory si oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci si rozehřejeme sádlo a cibuli na něm orestujeme. Poté přidáme brambory a necháme je také chvíli zarestovat. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a vaříme, dokud nejsou brambory…
Celý článek

Sádlová pomazánka se sardinkami

31. 3. 2022
Klasickou škvarkovou pomazánku všichni dobře známe. My jsme ale tentokrát ze sádla vytvořili pomazánku se sardinkami, která je minimálně stejně dobrá.   Postup: Cibuli, kyselou okurku a vejce si nakrájíme na drobné kostičky. Sardinky z konzervy si natrháme pomocí vidličky a vše přemístíme do větší misky, do které si dáme i sádlo. Přidáme hořčici, sůl a pepř a vše důkladně promícháme.…
Celý článek
Pečený králík na bylinkách

Pečený králík na bylinkách

29. 3. 2022
Jemné králičí maso je po upečení delikatesa. Jelikož ale neobsahuje téměř žádný tuk, je třeba ho něčím doplnit. My využili slaninu a samozřejmě sádlo.   Postup: Králíka si opláchneme pod studenou vodou a důkladně očistíme. Okořeníme ho solí, drceným kmínem a potřeme utřeným česnekem. Takto ho necháme chvíli odpočinout. Mezi tím si nakrájíme slaninu na malé kostičky a cibuli…
Celý článek
Gulášová polévka

Gulášová polévka

15. 3. 2022
Poctivá gulášová polévka s hovězím masem a bramborami vás nejen zasytí, ale také potěší svou skvělou chutí.   Postup: Hovězí maso si očistíme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli nakrájíme najemno a brambory také na menší kostky. V hrnci si rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm cibuli dozlatovat. Poté přidáme maso, které ochutíme solí a kmínem. Zvýšíme plamen a necháme maso zprudka…
Celý článek

Placky z čerstvého zelí

28. 2. 2022
Placky s kysaného zelí jsou poměrně známé. Už jste ale zkoušeli placky z čerstvého zelí?   Postup: Zelí si nakrájíme na menší kousky a dáme cca na 15 minut vařit, dokud nezměkne. Na pánvi s rozehřátým sádlem si osmažíme cibulku dozlatova. Uvařené zelí smícháme se smaženou cibulkou, česnekem, vejci a moukou. Dochutíme solí a pepřem. Ze směsí pomocí lžíce tvoříme malé…
Celý článek

Knedlík s vajíčkem

11. 2. 2022
Zbyly vám knedlíky od oběda? Co si z nich připravit klasiku v podobě knedlíku s vajíčkem?   Postup: Knedlíky nakrájíme na kostky. Vejce rozšleháme se smetanou, solí a pepřem. Na sádle si osmažíme slaninu, ke které následně přidáme knedlíky a necháme je opéct tak, aby se na nich vytvořila křupavá kůrka. Přidáme rozšlehaná vejce a mícháme, dokud nemají formu míchaných vajec.
Celý článek
Segedínský guláš

Segedínský guláš

7. 2. 2022
Lehce kyselý, přesto jemný díky smetaně. To je tradiční segedínský guláš. Postup: Cibuli a maso si nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm cibuli nakrájenou nadrobno dozlatovat. Poté přisypeme drcený kmín a přidáme maso, které necháme na prudkém ohni zatáhnout. Když se maso zatáhne, osolíme ho a poprášíme moukou, kterou necháme krátce zarestovat. Následně přisypeme…
Celý článek

Slané záviny z listového těsta

31. 1. 2022
Klasický jablečný štrúdl známe všichni, co ale takové slané záviny? Připravili jsme jeden se špenátem a slaninou a druhý se šunkou a salámem.   Postup: 1.závin Těsto si rozprostřeme na pracovní stůl. Doprostřed dáme listový špenát, který zasypeme nakrájeným česnekem, solí a pepřem. Poté na špenát rozložíme slaninu a na ní plátkovou goudu. Těsto po krajích nařežeme na rovnoměrné proužky,…
Celý článek

Rychlá čočková polévka

26. 1. 2022
Čočková polévka může mít mnoho podob, od krémové, přes pikantní až po tuto rychlou verzi husté polévky ze zelené čočky.   Postup: Nejprve si připravíme zeleninu. Cibuli, česnek, mrkev, celer i brambory si oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Následně na kolečka nakrájíme párky. V hrnci si necháme rozpálit sádlo, na kterém opečeme cibuli s česnekem dozlatova. Poté…
Celý článek
Čočka na kyselo

Čočka na kyselo

31. 12. 2021
Čočka je v Česku považována za tradiční novoroční jídlo, díky kterému bychom v následujícím roce neměli mít nouzi o peníze. My ji připravili klasickým způsobem na kyselo.   Postup: Čočku důkladně propláchneme, odstraníme veškeré nečistoty a necháme ji přibližně dvě hodiny odležet ve studené vodě. Poté ji slijeme a dáme jí vařit do nové vody spolu s bobkovým listem a novým kořením.…
Celý článek

Say cheese – silvestrovské pohoštění

27. 12. 2021
Silvestr se blíží a to si žádá nějaké speciální pohoštění. Pro milovníky sýrů máme tři zajímavé tipy.   Postup: Plněná vejce Vejce si uvaříme natvrdo, oloupeme a rozkrojíme podélně na polovinu. Do misky si vydlabeme žloutky. Přidáme k nim Say Cheese, majonézu, hořčici, sůl a pepř. Směs důkladně promícháme. Bílky naplníme žloutkovou směsí a ozdobíme pažitkou a mletou paprikou.   Sýrové…
Celý článek

Navigace pro příspěvky

1 2 3 4 … 17
© 2025 All rights reserved by Na sádle