Skip to content
O sádle
Články
#JedemeNaSádle
Recepty
Kontakt
🥇 Soutěž
Blog
Domů
>
Články
Články
Vánoce bez perníčků nejsou Vánoce
11. 12. 2019
Co se vám vybaví při vzpomínce na Vánoce? Někomu čas strávený se svými nejbližšími, někomu dárky nebo třeba vůně a chuť vánočního cukroví. Na český vánoční stůl cukroví neodmyslitelně patří. Dříve se peklo výhradně doma, ale dnes už mnoho domácností přenechává pečení odborníkům a cukroví si objednává. Mezi nejrozšířenější vánoční cukroví patří linecké, vanilkové rohlíčky a perníčky. Tradice…
Celý článek
Sádlo a první adventní neděle
1. 12. 2019
První adventní nedělí začíná předvánoční čas, který trvá čtyři týdny, a po něm následují Vánoce. V roce 2019 připadá první adventní neděle na 1. prosince. Z křesťanského hlediska jde o dobu radostného očekávání příchodu Spasitele, duchovní přípravy na Vánoce, dobu rozjímání a dobročinnosti. V podobné atmosféře se nese tento čas v řadě domácností. Jedním ze zvyků, který se stále hodně dodržuje, je…
Celý článek
Proč je vitamin D důležitý
29. 11. 2019
Kvalitní vepřové sádlo má mnoho vitaminů. Možná, že tuto informaci slyšíte poprvé, ale je tomu skutečně tak. Sádlo je 100% živočišný tuk. A náš organismus potřebuje tuk jako zdroj energie, která posiluje svaly a srdce. Sádlo má tu schopnost, že usnadňuje v těle vstřebávání vitaminů, které jsou rozpustné v tucích. Týká se to např. vitaminů A, D, E a K. …
Celý článek
Tuk jako nositel chuti
27. 11. 2019
Kvalitní vepřové sádlo je vhodné k použití ve studené i teplé kuchyni. Nejlépe se hodí hřbetní sádlo, které je čisté, bez kousků masa a jeho chuť je nejlepší. Sádlo se dá jednoduše vyškvařit doma nebo se koupí již hotové v obchodech. Je to 100% živočišný tuk. Ve studené kuchyni se sádlo nejčastěji využívá při vydatných svačinách namazané na chlebu.…
Celý článek
Pravěk a sádlo?
20. 11. 2019
Vepřové sádlo je v posledních letech stále oblíbenější. Vracíme se k němu při vaření, kdy jsme znovuobjevili jeho vynikající chuť a jedinečné vlastnosti. Obavy z negativního dopadu na naše zdraví vědci i lékaři dávno vyvrátili. Sádlo je ale již po mnoho let neoddělitelnou součástí také kosmetických přípravků, jako jsou různé krémy a masti. Vepřové sádlo a jeho používání není objevem posledních let,…
Celý článek
Jak vařily maminky našich babiček
13. 11. 2019
V dnešní uspěchané době si říkáme, kde vzít čas a ušetřit nějaké minuty navíc, abychom se mohli věnovat rodině, koníčkům, sami sobě. I když máme k dispozici moderní techniku, různé vybavení, které nám šetří čas, přibývají stále nové požadavky a podněty, které nám ale čas z druhé strany ukrajují. Pokud si změříme čas strávený v kuchyni, bude mnoho z nás překvapeno, kolik…
Celý článek
Rozhovor s Mgr. Jan Vyjídák, LL.M. MSc.
6. 11. 2019
Vážení čtenáři, našeho váženého hosta můžete již znát ze článku na téma: Sádlo, nesmrtelné výživové mýty a trochu čistého vína – z Čech až na Okinawu a zase zpátky Mgr. Jan Vyjídák, LL.M. MSc – advokát, poradce ve zdravotnictví, spoluzakladatel Globopol.cz a ředitel Neslazeno.cz. Mgr. Jan Vyjídák, LL.M. MSc. – máte několik titulů, co všechno jste studoval? JV: Díky…
Celý článek
Tepelná úprava
30. 10. 2019
Sádlo se v kuchyni využívá od nepaměti. Díky jeho dostupnosti ho měly k dispozici i chudší domácnosti. Bylo a je snadné si ho vyrobit doma. I když má sádlo různé využití, v domácích podmínkách se nejvíce užívá v kuchyni k různým úpravám pokrmů. Je možné ho používat jak za studena, tak za tepla. Ale jeho používání v teplé kuchyni je rozmanitější. Ve studené kuchyni…
Celý článek
Sádlo nebo margarín
23. 10. 2019
Pokud si už dlouho pochutnáváte na chlebu se sádlem nebo na smaženém řízku na sádle, pak vás jistě také neminula vlna opovrhování sádlem a nahrazování tzv. zdravějšími margaríny. Na začátku devadesátých let minulého století začali vědci a lékaři prosazovat průmyslově vyráběné margaríny na úkor sádla. Vědci i lékaři se domnívali, že sádlo škodí nadměrně našemu organizmu. Přisuzovali mu…
Celý článek
Zdravé a škodlivé tuky
16. 10. 2019
Vepřové sádlo je 100% živočišný tuk. V minulosti bylo sádlo hodně zatracováno. Díky jeho konzumaci se mnoho vážných onemocnění přičítalo právě jemu. Nejnovější vědecké studie ale ukazují, že za některé nemoci sádlo vůbec nemůže. Tuk je pro zdraví velmi důležitý. Je hlavním zdrojem energie a je nezbytný pro srážení krve, svaly i vstřebávání některých vitaminů apod. Pozor ale…
Celý článek
Michal Tichý – mistr České republiky, strongman
9. 10. 2019
Michal Tichý Věk: 29 let, bydliště: Most Tušíš, kdy se tento druh sportu do ČR dostal? Přesně netuším, jen odhaduju, že někdy kolem roku 1997, a vím, že jedním z průkopníků tohoto sportu je už bohužel zesnulý Jan Bartl. Já sám se tomu věnuji 11 let. Jak ses dostal ke strongmanům? Ke strongmanům jsem se dostal tak,…
Celý článek
Kvalitní hřbetní sádlo
30. 9. 2019
Možná jste si dosud říkali: sádlo jako sádlo. Ale není tomu tak. Pokud si kupujete sádlo již vyškvařené, asi nezkoumáte, z jaké části prasete je. Z dobře vykrmeného prasete lze získat sádlo různé kvality. Pokud na etiketě najdete, že bylo vyrobeno z hřbetního sádla, pak jste koupili to nejlepší. Možná jste se setkali i s pojmem řemenové. Jde o stejné sádlo. …
Celý článek
Navigace pro příspěvky
1
2
3
4
…
11