Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 min
Ingredience
- 2 ks pórku
- 1 ks cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 l zeleninového vývaru
- 60 ml smetany na vaření
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Pórková polévka je ideální jídlo na zahřátí i nasycení hladového žaludku. Tato krémová verze určitě potěší i děti.
Postup:
- Pórek si důkladně omyjeme, zbavíme ho spodní části s kořeny a případně vrchních listů, pokud jsou oschlé. Nakrájíme ho na kolečka
- Cibuli oloupeme a nakrájíme jí na kostičky.
- V hrnci rozehřejeme sádlo a cibuli spolu s pórkem na něm zarestujeme na středním plameni. Pórek by neměl zhnědnout.
- Následně vše zalijeme vývarem a necháme na mírném plameni přibližně 15 minut vařit, dokud není pórek měkký.
- Nakonec polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Polévku můžeme podávat s opečenými krutony či slaninou.