Obtížnost: Jednoduché
Ingredience
- 1 kg cukety
- 2 vejce M
- 3 lžíce sádla
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička soli
- pepř
Další díl vaření s naší oblíbenou autorkou receptů Lucií Grusovou z Paleosnadno.cz
- Nastrouhejte si najemno omyté cukety, posypte je 1 lžičkou soli, dobře promíchejte a nechte 5 minut “vypotit”.
- Cuketu slijte přes cedník a opravdu pečlivě vymačkejte. A když říkám pečlivě, myslím opravdu hooodně 😉 Prostě dokud bude pouštět nějakou tekutinu. V tomto množství cuketa pustí i přes půl litru vody. Takže se opravdu snažte, ať nemáte z těsta polévku 😉
- Vymačkanou cuketu smíchejte s vejci, majoránkou a rozdrceným česnekem (občas majoránku a česnek vynechám pro více neutrální chuť placiček) a ochuťte pepřem. Dosolovat již většinou není potřeba, část soli v cuketě zůstala.
- Nyní máte dvě možnosti, jak placičky připravit – usmažit nebo upéct.
- V případě pečení si nejdříve nahřejte troubu na 180°C a pak vytvořte pomocí lžíce na plechu vyloženém pečícím papírem malé placičky. Vložte do horké trouby a pečte cca 20 minut.
- V případě smažení si na nejvyšší teplotu rozpalte velkou pánev. Jakmile je horká, teplotu stáhněte cca o třetinu a nechte na pánvi rozpustit část připraveného sádla. Pak v něm pomocí lžíce vytvořte malé placičky a ty pečte dozlatova z obou stran. S otáčením placek nijak nepospíchejte, otáčejte je, až když se ze spodu udělá hezká tmavá pevná kůrka, jinak se vám potrhají.
- Podávejte samotné jako bramboráky, nebo doplněné oblíbenou masovou směsí, či jako přílohu k omáčkám a pečenému masu.
Redakce Na sádle a Paleosnadno vám přeje dobrou chuť