Počet porcí: 2
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 40 min
Ingredience
- 15 g sádla Brick
- 60 g cibule
- 50 g slaniny*
- 250 g čerstvých žampiónů nebo jiných hub
- 600 g květáku
- 100 ml smetany ke šlehání**
- 3 hrsti čerstvého špenáteu nebo pár kostiček mraženého listového
- 50 g strouhaného tvrdého sýru
- sůl
- pepř
Víte, že květák (nebo-li karfiol) je vyšlechtěný z kedlubny?
- Na tuku si na střední teplotu orestujte nadrobno nakrájenou cibulku a slaninu. Jakmile začíná být slanina křupavá, přidejte na větší kousky nakrájené žampióny a vše osolte. Nepodlévejte, houby pustí vodu samy. Tu vyvařte.
- Do pánve přidejte na malinkaté růžičky rozebraný květák, přilijte smetanu, snižte teplotu plotýnky a pánev zakryjte poklicí. Nechte dusit přibližně 20 minut, dokud nezačne květák měknout.
- Sejměte poklici, do pánve přidejte špenát a zvyšte teplotu plotýnky. Za častého promíchání nechte vyvařit veškerou tekutinu.
- Vypněte plotýnku, do pánve přisypte strouhaný sýr a nechte ho chvíli rozpustit.
- Osolte a opepřete podle chuti, hned podávejte.
- Děkujeme Lucii Grusové z Paleosnadno za tento další báječný recept. Přejeme vám dobrou chuť 🙂
* Slaninu můžete vynechat a nahradit ji v jídle kousky upečeného masa, které vám třeba zbylo od večeře. Přidejte ho do pánve až se špenátem.
** Smetanu a sýr můžete v receptu nahradit předem namočenými kešu ořechy, které rozmixujete dohladka s troškou vody a lahůdkového droždí.