Že sádlo a dlouhověkost k sobě nepatří? Vyvedeme vás z omylu. Přečtěte si rozhovor s naší věrnou čtenářkou paní Marií Š., jejíž babička si bez sádla nedovedla představit svůj jídelníček, a přesto se dožila 111 let.
Nasadle.cz: Povězte nám, paní Marie, jaký máte vztah k sádlu?
Marie: Vztah k sádlu mám kladný již od malička. Moje babička měla v Praze vlastní řeznictví. Takže vztah k sádlu mám pozitivní již od raného dětství.
Nasadle.cz: Jaká byla vaše oblíbená delikatesa v dětství?
Marie: V dětství jsem vůbec nejedla sladkosti jako ostatní děti. Nejvíc mi chutnal opaprikovaný kousek špeku nebo uvařený bůček obalený v utřeném česneku a paprice. To je dodnes pro mne, mé děti i vnoučata pochoutka.
Nasadle.cz: Škvaříte si sádlo i dnes?
Marie: Ano, sádlo si stále škvařím. Vždy koupím u řezníka plát na škvaření. Ale už to není totéž, co dříve. Je to znát na chuti sádla, když prase je vykrmené doma nebo ve velkochovu.
Nasadle.cz: Při škvaření sádla často vzniknou jako druhotný produkt škvarky. Ty také zpracováváte?
Marie: Zajisté. Miluji ještě teplé škvarky s čerstvým chlebem nebo třeba bramborové halušky (jako špecle) s dušeným kysaným zelím a škvarky. A také domácí nudle (lze i špagety) uvařené a smíchané s nastrouhaným hlávkovým zelím osmaženým na sádle se škvarky. To jsou opravdu pochoutky.
Nasadle.cz: Kde všude sádlo používáte?
Marie: Celá naše rodina vždy sádlo používala především na smažení – řízek smažený na sádle stejně chutná nejlépe. Základ pod vaření dělám téměř vždy na sádle a nedám na ně dopustit. Bramborák smažený bez sádla si neumím vůbec představit. I buchty jsou lepší, když se do těsta přidá sádlo.
Nasadle.cz: Takový kladný vztah k sádlu byl ve vaší rodině vždy?
Marie: Ano, odpradávna. Měla jsem prababičku, která zemřela ve 111 letech. Bohužel jsem neměla možnost ji poznat, ale moje starší sestra ji ještě zažila. Ale z vyprávění vím, že její nejoblíbenější pochoutkou, kterou si nikdy neodepřela, bylo teplé sádlo, které dokázala pít z hrnečku. Vlastně v době, kdy žila, ani jiný tuk než sádlo a máslo lidé nepoužívali.
Děkuji vám za rozhovor a za to, že jste se s námi podělila o rodinné recepty a tipy na využívání vepřového sádla v kuchyni.