Počet porcí: 4
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 45 min
Ingredience
- 175 g hladké mouky
- 100 g sádla
- 3 ks vejce (jedno do těsta, dvě do smetany)
- 1 lžíce sádla
- 100 g slaniny
- 1 ks cibule
- 200 ml smetany ke šlehání
- 50 g parmezánu
- 50 g nivy
- cherry rajčátka
- rozmarýn
- tymián
- sůl
- pepř
Quiche, neboli slaný kláč, je ideální pohoštění pro návštěvu, ale i zajímavá svačina nebo večeře.
Postup:
- Nejprve si připravíme těsto – do mísy si dáme mouku, sádlo a sůl a vytvoříme drobenku.
- Následně přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto.
- Těsto rozválíme na velikost o trochu větší, než je koláčová forma.
- Formu těstem vyložíme a propícháme vidličkou, aby se při pečení nezvedalo.
- Na těsto položíme alobal (případně pečící papír) a vysypeme rýží či nějakou luštěninou.
- Těsto si dáme předpéct na 15 minut do trouby rozehřáté na 200 °C.
- Mezi tím si připravíme náplň – na kousku sádla osmažíme slaninu s cibulí.
- Smetanu smícháme s vejci, solí a pepřem.
- Na předpečené těsto poklademe slaninu s cibulí, následně posypeme strouhaným parmezánem a nivou a vše zalijeme smetanovou směsí.
- Navrch koláče poklademe rozpůlená rajčátka, pár snítek rozmarýnu a tymiánu.
- Takto připravený koláč ještě přibližně 30 minut dopečeme.
- Koláč můžeme podávat vlažný i později studený.