Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 2 hod
Ingredience
- 1 kg bio či farmářského surového sádla
- 1 - 2 lžičky kořenící soli nebo čisté soli
Zkuste si připravit sádlo doma – tentokrát netradičně a podle Lucie Grusové z Paleosnadno.cz
Možná vás napadla otázka, proč dělat sádlo a škvarky v troubě tak dlouho, když na pánvi máte hotovo za několik desítek minut. Na to je úplně jednoduchá odpověď:
- trvá to sice déle, ale nemusíte u toho pořád stát
- v troubě se lépe kontroluje teplota, takže určitě sádlo ani škvarky nepřepálíte
- nebudete mít v kuchyni mastný povlak okolo celého sporáku, takže budete mít s úklidem mnohem méně práce
A to za to stojí, ne? 😉 Ale teď už k postupu…
- Sádlo nakrájejte na kostičky 1×1 cm až 2×2 cm, přendejte je do pekáčku a vložte do trouby vyhřáté na 150°C.
- Pečte nezakryté 90-120 minut za občasného promíchání.
- Během této doby můžete naběračkou nebo velkou lžící průběžně odebírat vyškvařené sádlo a to přes cedník přelít do připravené nádoby.
- Troubu vypněte, až když jsou škvarky krásně křupavé a přestanou „syčet“.
- Jakmile jsou upečené, přeceďte je přes sítko, sádlo přilijte k tomu, které jste průběžně odebírali.
- Škvarky rozprostřete na papírový ubrousek, aby se co nejlépe vysušily, a pak je okořeňte solící směsí podle vaší chuti (např. kořeněnou himalájskou sůl značky Cereus, domácí grilovací koření) nebo čistou solí.
- Sádlo uchovávejte v lednici a průběžně používejte na tepelnou úpravu potravin za vysokých teplot. Jeho kouřový bod, tedy teplota, kdy se začíná tuk přepalovat, je u sádla cca 190°C (smažení probíhá při cca 150-190°C).
- Škvarky naopak snězte co nejdříve (ideálně v den jejich přípravy), natáhnou totiž brzy vlhkost z okolí a přestanou křupat.