Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Doba přípravy: 2 hod
Ingredience
- 500 ml vlažné vody
- 1 kostka droždí
- 1 lžička cukr moučka
- 400 g hladké mouky
- 400 g polohrubé mouky
- 80 g sádla
- 2 lžičky soli
- 1 ks vejce na pomazání
- sezamová semínka, kmín či jiná přísada na posypání
Všichni milujeme vůni a chuť čerstvých rohlíků ke snídani. Teď si je můžete připravit sami doma.
Postup:
- Do misky si připravíme vlažnou vodu, droždí a moučkový cukr. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- Do velké misky si navážíme hladkou a polohrubou mouku, sádlo, sůl a připravený kvásek.
- Důkladně uhněteme vláčné těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou asi hodinu kynout.
- Po vykynutí si na pomoučené ploše začneme připravovat rohlíky.
- Těsto si rozdělíme na podobně velké bochánky, které vyválíme do tvaru trojúhelníku. Ten pak od delší strany ke špičce srolujeme, aby vznikl tvar rohlíku. Následně ho můžeme zahnout, nebo nechat rovný.
- Takto připravené rohlíky necháme na plechu ještě 30 minut dokynout pod utěrkou.
- Nakonec je potřeme vajíčkem a posypeme sezamovými semínky, mákem, kmínem nebo třeba hrubozrnnou solí podle chuti.
- Pečeme na 220 °C přibližně 15 minut, dokud rohlíky krásně nezezlátnou.