Počet porcí: 4
Obtížnost: Jednoduché
Ingredience
- 320 g bílé hlávkové zelí
- 1 l vody
- 220 g brambor
- 200 g klobása
- 80 g vepřové sádlo
- 200 ml smetana 31%
- 40 ml ocet
- 40 g máslo
- 2 lžíce hladká mouka
- 4 ks bobkový list
- 8 kuliček nového koření
- 1 lžíce /dle chuti cukr krupice
- sůl
- pepř
- Zelí zbavíme škaredých listů, v půlce rozkrojíme, zbavíme tvrdého košťálu a nakrájíme na co nejdelší centimetrové proužky.
- Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na větší kostky 1 x 1 centimetr.
- V hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme nové koření, bobkový list, na kolečka nakrájenou klobásu a opečeme. Zalijeme vodou, dáme nakrájené zelí, brambory, osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme 12 minut.
- Smetanu nalijeme do hrníčku, přidáme mouku a důkladně rozmícháme. Necháme půl hodiny stát.
- Připravenou zátřepkou polévku zahustíme, dochutíme cukrem, octem a dle potřeby solí. Na mírném ohni prováříme 10 minut. Stáhneme z ohně a zjemníme máslem.
Polévku nalijeme do hezkého, předehřátého talíře. Můžeme dozdobit klobásou a bobkovým listem.
Tipy Lamart:
– Smetanu s moukou poctivě rozmíchejte, aby v zátřepce nebyly hrudky. Po zahuštění by byla polévka hrudkovitá.
– Smetanu můžete nahradit kvalitní zakysanou smetanou. Pokud použijete zakysanou smetanu, dejte méně octu.
– Klobásu můžete nahradit kvalitním uzeným masem.
– Klobásku nebo uzené maso vždy opečte. Polévka je chutnější.
– Čerstvé hlávkové zelí nenahrazujte za zelí kysané.
– Pšeničnou mouku můžete nahradit za mouku bezlepkovou.