Počet porcí: 4
Obtížnost: Jednoduché
Ingredience
- 1 kg Rajčat
- 2 Středně velké cukety
- 3 Zelené papriky
- 1 Červená paprika
- 1 Cibule
- 4 Vejce
- 1-2 lžíce Sádla
- 2 stroužky česneku
- Pepř celý
- Sůl
Pisto manchego je pikantní španělský pokrm často označován jako španělská verze ratatouille. Ingredience jsou velmi podobné: rajčata, cibule, česnek, papriky, cukety, ale na rozdíl od většiny verzí ratatouille je pisto manchego připravováno do měkka a je více podobné omáčce. Lze jej podávat jako přílohu, ale také jako hlavní pokrm s volským okem a bílým pečivem.
- Přivedeme k varu vodu ve větším hrnci, vložíme na 1-2 min. rajčata, která předem na špičce nařízneme do malého “X”, poté rajčata vyjmeme, oloupeme a necháme stranou.
- Připravíme si středně velký hrnec, rozehřejeme sádlo, nakrájíme cibuli nadrobno a necháme ji v hrnci zesklovatět.
- Mezitím omyjeme papriky (zelené i červenou), nakrájíme na proužky či čtverečky, zhruba 1×1 cm a přidáme je do hrnce k cibuli, vmícháme malou lžičku soli a utřený česnek a udržujeme na středním ohni.
- Nakrájíme cukety stejně jako papriky a přidáme do hrnce, necháme pár minut odkryté a pak zakryjeme pokličkou.
- Rozehřejeme troubu asi na 190 °C.
- Dále nakrájíme rajčata, přidáme do hrnce, vše promícháme a necháme dusit pod pokličkou, dokud nebude všechna zelenina úplně měkká, dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
- Odkryjeme pokličku a na povrchu směsi vyhloubíme 4 důlky, do kterých rozklepneme po jednom vejci a necháme ještě na 5-10 min. zapéct.
- Podáváme s bílým pečivem a zdobené petrželkou.
Dobrou chuť 🙂