Počet porcí: 6
Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Doba přípravy: 1 hod
Ingredience
- 1200 g nízký roštěnec
- 6-8 lžíce vepřového sádla Brick
- krém
- 150 ml zakysaná smetana
- 200 ml hustá majonéza
- 400 g čerstvý bílý chřest
- 1 lžíce čerstvý sladký kečup
- sůl
- pepř
- citronová šťáva dle chuti
- hovězí vývar - dle potřeby
Příprava
- Hovězí roštěnec očistíme a zcela zbavíme povrchové šlachovité části masa. Celý kus potřeme olejem a ze všech stran osolíme. Ochutíme vrstvou čerstvě mletého pepře a necháme několik hodin v chladu rozležet.
- Mezitím si připravíme chřestovou studenou omáčku.
- Chřest zbavíme dřevnatých konečků, oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Potom ho necháme okapat, nakrájíme na menší kousky a zakapeme citronovou šťávou.
- Majonézu promícháme se smetanou a kečupem. Lehce vmícháme chřest a podle chuti krém osolíme. Necháme rozležet v chladu.
- V pekáči rozpálíme sádlo, na kterém maso ze všech stran prudce opékáme asi 10 minut. Potom roštěnec vložíme do horké trouby a za občasného polévání vlastní šťávou pečeme přibližně ještě dalších 20 – 25 minut. Během pečení maso obrátíme a podle potřeby podlijeme malým množstvím vývaru.
- Pečený roastbeef nakrájíme na plátky, rozdělíme na teplé talíře a podáváme s opečeným bramborem a zeleným salátem. Ke každé porci servírujeme mističku s chřestovým krémem.
- Chceme-li roastbeef podávat jako studený předkrm, necháme maso zcela vychladnout a teprve potom nakrájíme na tenké plátky.