Počet porcí: 6
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 1 hod
Ingredience
- 600 g hlávkové zelí bíle
- 150 g cibule
- 50 g sádlo
- 400 g vepřové maso
- 1 stroužek česnek
- 200 g uzený bok
- 100 ml červené víno
- 400 g kysané zelí
- 100 g sušené švestky
- 150 g klobása
- 1 lžička majoránka
- 2 lžičky mletá paprika
- 3 ks bobkový list
- podle chuti Sůl, pepř
- Hlávkové zelí pokrájíme na jemno a povaříme ve vroucí osolené vodě. Scedíme a necháme okapat.
- Cibuli nakrájíme na jemno a orestujeme na sádle. Poté přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso, zarestujeme, aby se zatáhlo, a posypeme mletou paprikou. Lehce zasmažíme a podlijeme vínem. Necháme víno lehce odvařit, osolíme, opepříme, přidáme asi tři bobkové listy, prolisovaný česnek a zalijeme vodou nebo vývarem. Dusíme do poloměkka.
- Přidáme pokrájené kysané zelí, bůček nakrájený na kostičky a dusíme do měkka. Před koncem vaření přimícháme spařené hlávkové zelí, pokrájené švestky a na kolečka nakrájenou klobásu. Dosolíme, opepříme a přidáme majoránku a už jen lehce povaříme
Podáváme na hezkém, předehřátém talíři.
TIPY:
– Uzený bůček a klobásu je dobré před vložením do polévky vedle orestovat na pánvičce, krásně se rozvoní a polévka je voňavější.
– Polévku můžeme i přihustit. Buď dobrou kvalitní jíškou, nebo tím že v polévce necháme uvařit 2-3 brambory nakrájené na malé kostičky.
– Polévku můžeme i přihustit. Buď dobrou kvalitní jíškou, nebo tím že v polévce necháme uvařit 2-3 brambory nakrájené na malé kostičky.
Dobrou chuť vám přeje Na sádle.cz a Lamart