Počet porcí: 4
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 1 hod
Ingredience
- 1 ks cibule
- 3 ks mrkve
- 1 ks petržele
- 1/4 ks celeru
- 2 ks řapíkatého celeru
- 1 ks sladké brambory
- 1 palice česneku
- 1 lžíce sádla
- 2 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
Podzim je tady a v sychravém počasí se chceme zahřát pořádným jídlem. Tato zeleninová polévka plná vitamínů je skvělá volba.
Postup:
- Veškerou zeleninu si očistíme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
- Palici česneku odkrojíme vrchní část tak, aby z každého stroužku vykukoval alespoň kousek, pokapeme ho olejem a zabalíme do alobalu.
- Takto připravený česnek pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C přibližně 45 minut.
- Ve větším hrnci si rozehřejeme sádlo a přidáme nakrájenou zeleninu, kterou osolíme. Tu přibližně 15 minut restujeme na středním ohni, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Poté zeleninu zalijeme vývarem a necháme vařit, dokud nezměkne.
- Když je zelenina měkká přidáme k ní pečený česnek. Ten rozbalíme z alobalu a nakrojenou částí jednoduše vytlačíme k zelenině.
- Nyní zeleninu s vývarem rozmixujeme dohladka. Pokud chceme mít krém úplně hladký, můžeme polévku ještě přecedit.
- Nakonec polévku dochutíme ještě solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Servírujeme s krutony nebo zakysanou smetanou pro zjemnění.