Počet porcí: 4
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 40 min
Ingredience
- 50 g sádla
- 60 g hladké mouky
- 1 l vývaru (hovězí/zeleninový)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 hrst čerstvého kopru
- 5 lžiček cukru
- 2 lžíce octa
- sůl
- pepř
Koprovku buď milujete, nebo nesnášíte. Pokud patříte do první skupiny, pojďte si ji s námi uvařit!
Postup:
- V hrnci si rozehřejeme sádlo, zaprášíme moukou a asi dvě minuty na mírném ohni pečlivě mícháme, aby vznikla jíška.
- Jíšku zalijeme vývarem a metličkou důkladně rozmícháme, aby v omáčce nebyly žádné hrudky.
- Základ na omáčku osolíme, opepříme a necháme 30 minut vařit na mírném ohni.
- Poté do hrnce přidáme smetanu, promícháme a necháme krátce provařit.
- Omáčku stáhneme z plotny a přidáme do ní nasekaný kopr, který se už nesmí vařit.
- Nakonec omáčku dochutíme cukrem a octem dle chuti.
- Podáváme s přílohou dle chuti – nejběžnější jsou vařené brambory či houskový knedlík, vařené vejce a případně vařené hovězí maso.