Počet porcí: 4
Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Doba přípravy: 3 hod 45 min
Ingredience
- 800 g hovězí kližky
- 4 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžička drceného kmínu
- sůl
- pepř
- 1 velký květák
- 5 vajec
- Ideální je začít s přípravou guláše den předem, protože jeho chuť je (jako u většiny omáček) nejlepší druhý a třetí den.
- Nakrájejte si cibuli na střední kostičky (nijak pečlivě) a dejte ji opéct do většího hrnce (s větší plochou dna, prostě žádný úzký vysoký kastrol ;-)) na rozehřáté sádlo (nejdříve si rozehřejte hrnec, pak na něj dejte rozpustit sádlo a vzápětí přihoďte nakrájenou cibuli).5
- Teď přichází krok, který pro správnou chuť guláše není radno nijak uspěchávat. Stáhněte mírně plamen a cibuli opékejte za častého promíchání na vyšší střední výkon hezky dohněda (to trvá 15-30 minut 30 minut).
- Jakmile má cibule tu správnou barvu (zkaramelizovala, což dá guláši tu správnou chuť), přidejte maso nakrájené na kostičky (cca 3×3 cm) a 2 rozdrcené stroužky česneku.
- Zvyšte teplotu na maximum a krátce maso osmahněte.
- Přisypte trošku soli a pepře, 1 lžíci sladké papriky a lžičku drceného kmínu, promíchejte a vše zalijte cca vodou nebo vývarem tak, aby maso bylo jen jemně ponořené.
- Hrnec přikryjte pokličkou, stáhněte plamen cca na čtvrtinový výkon a nechte vařit za občasné kontroly a promíchání cca 2 hodiny (v případě potřeby dolijte vodu nebo vývar).
- Po 2 hodinách přidejte rozdrcené zbylé 2 stroužky česneku, 1 lžíci sladké papriky a majoránku, zvyšte mírně plamen a vše vařte za občasného promíchání další hodinu.
- Během této poslední hodiny by vám mělo maso krásně změknout, cibule se rozpadne, klihovité části masa se rozvaří a tím se guláš krásně přirozeně zahustí.
- Na závěr omáčku dosolte a opepřete podle chuti.
- Před podáváním si připravte květákové placičky.
- Postupujte naprosto stejně jako v tomto receptu, květákovou směs ale jen osolte a opepřete (maximálně můžete přidat trošku majoránky).
- Placičky vytvořte z dávek, které odpovídají přibližně jedné vrchovaté lžíci. Pro 4 strávníky bude nutné použít při pečení 2 plechy.
- Guláš podávejte s teplými květákovými placičkami, posypaný nakrájenou čerstvou cibulí.
Přejeme vám dobrou chuť 😉