Ingredience
- 1 kg masa na guláš z divočáka
- 1/2 kg cibule
- hřbetní sádlo
- 4 ks oloupaná rajčata (popř. 1 plechovka)
- 1 kostka bio bujón
- 1 sáček sladké papriky
- 10 kuliček jalovce
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 2 bobkové listy
- sůl, pepř
- smrková větvička na vyvaření
- hladká mouka na zahuštění
Věděli jste, že… Zvěřina se považuje za celkem dobře stravitelné maso, protože obsahuje relativně nízký obsah tuku a naopak hodně výživných – příznivý poměr esenciálních a nasycených mastných kyselin, vysoký obsah thiaminu (vitamín B1), riboflavinu(vitamínu B2) a kyseliny pantotenové (vitamin B5), minerální látky (fosfor, železo). Tyto látky podporují látkovou výměnu – spalování cukrů. Zvyšují imunitu organizmu tvorbou protilátek, potlačují infekci a podporují hojení. V neposlední řadě mají vliv na nervovou rovnováhu organismu a snižují krevní hladinu cholesterolu. Obsahuje množství plnohodnotných bílkovin, minerálních látek (fosfor, železo) i vitamínu B1, B2 a PP.
- Najemno nakrájenou cibuli osmažíme na kvalitním hřbetním sádle téměř do hněda, přidáme na kostky pokrájené maso, koření, osolíme a chvilku opečeme.
- Zalijeme vývarem z masoxu, přidáme pokrájená rajčata, zamícháme, nahoru dáme smrkovou větvičku, přiklopíme a dusíme asi 2 hodiny Čas si ušetříme pokud maso budeme vařit v tlakovém hrnci.
- Když je maso téměř měkké, vyndáme větvičku a dle potřeby můžeme zahustit moukou rozmíchanou v trošce vody nebo jíškou.
Jako ke každému guláši se i k tomuto hodí hned několik příloh, záleží je na vás co si vaše chuťové buňky poroučejí – knedlí bramborový nebo houskový? Rýži, těstoviny nebo výborný čerstvý chléb… Dejte nám vědět jak jste si na tomto receptu pochutnali.
Dobrou chuť vám přeje redakce nasadle.cz
Zdroj: Dadalova kuchařka