Počet porcí: 4
Obtížnost: Jednoduché
Ingredience
- 600 g uzené maso (nejlépe krkovičky)
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- 500 g kysaného zelí
- 1 brambora
- BRAMBORÁK
- 600 g brambor
- 1 vejce
- 150 g hladká pšeničná mouka
- 1 cibule
- 50 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky majoránky
- 1/2 lžičky kmínu
- 2 lžičky soli
- 1/2 mletého černého pepře
- sádlo na smažení
- Do velkého hrnce s vodou dejte asi na 75 minut zvolna vařit uzené maso (chutnější než libové bude vždy to mírně prorostlé). Zatímco si bude uzené ve vodě pěkně „pobrukovat“, můžete se pustit do přípravy zelí.
- Na sádle dozlatova opečte na jemno nakrájenou cibulku. Přidejte nejlépe domácí kysané zelí, trochu ho podlijte vodou a nechte pod pokličkou na mírném ohni zvolna dusit, asi 35 minut. Pár minut před koncem do něj vmíchejte jemně nastrouhanou bramboru a lžičku cukru. Pokud budete mít opravdu poctivé domácí zelí, solení můžete klidně vynechat a zelí bude určitě tak akorát. Nechte ho pod pokličkou pěkně „dotáhnout“ a pusťte se do přípravy bramboráků.
- BRAMBORÁK: Brambory nastrouhejte nahrubo, nechte je chvilku odstát a slijte z nich přebytečnou vodu. Přidejte vejce, hladkou mouku, prolisovaný česnek, jemně nakrájenou cibuli, majoránku, kmín, sůl i pepř a vše důkladně promíchejte.
- Pokud by byla směs moc hustá, můžete ji zředit trochou horkého mléka, které navíc zpomalí tendenci syrových brambor tmavnout.
- Na rozpáleném sádle z těsta upečte 4 velké bramboráky přes celou pánev. Sádlem nešetřete!
Dobrou chuť vám přeje redakce nasadle.cz.