Ingredience
- 1 ks celer
- citronová šťáva
- sůl
- kvalitní vepřové sádlo (např. značky Brick)
- vejce
- strouhanka
- hladká mouka
Celer bývá v kuchyni podceňován. Je znám především jako kořenová zelenina, po které mnozí z nás sáhnou většinou jen při přípravě polévek či svíčkové. To je však velká chyba!
V celeru je totiž spousta vitaminů a minerálních látek, které mají blahodárný vliv na naše zdraví. Věděli jste například, že jeho kalorická hodnota je úplně minimální a že perfektně odvodňuje a tím pomáhá při hubnutí?
Nebo že je mimo jiné skvělým zdrojem takzvaného B-komplexu, jenž je základní živinou pro naše nervy a mozek? Také obsahuje celou řadu éterických olejů, které v našem zažívacím traktu účinně „bojují“ proti bakteriím, plísním a v oblasti ledvin a močových cest působí proti infekci. Za zmínku stojí i to, že je celer považován za jedno z nejúčinnějších afrodiziak, kterého si cenili už ve starém Egyptě.
No uznejte. Nestojí za to na celer změnit názor a dát mu v kuchyni víc prostoru? Začít můžete třeba tak, že z něj velmi jednoduše připravíte chutné řízečky. A jak jinak, než na sádle – stejně jako masové řízky jsou tak nejlepší. Zdá se vám tohle spojení trochu divné? Nemusí. Protože právě sádlo lze skvěle kombinovat se spoustou potravin, tudíž i se zeleninou.
Co víc, podle některých posledních výzkumů je smažení na sádle pro náš organismus mnohem zdravější. Spoustu rostlinných tuků totiž při smažení vytváří víc karcinogenních látek. A také, jak dnes už tvrdí spousta odborníků přes vaření, sádlo je nositelem chuti a mnohá jídla si ho prostě vyžadují. Stejně jako celerové řízečky.
Příprava
Doba přípravy: 30 minut | Doba vaření: 25 minut | Celkový čas: cca 55 min
- Celer oloupejte a omyjte, pak chvilku povařte v osolené vodě.
- Vychladlou povařenou bulvu nakrájejte na plátky, posolte a pokapejte citronovou šťávou.
- Obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance a nechte 10 minut odležet.
- Nakonec po obou stranách na sádle usmažte do růžova.
- Podávat můžete s brambory, bramborovou kaší, s pečenými brambory nebo jen se zeleninovým salátem. Záleží jen na vaší chuti.