Ingredience
- VAFLE
- 35 g konopného semínka
- 50 g teff mouky tmavé
- 104 g pohankové mouky hladké
- 1 lžička kypřícího prášku
- na špičku lžičky himalájské soli
- 100 g sádla (ideálně se škvarky, případně namíchat Ghí a sádlo)
- 1 a půl až 3/4 hrnku vody
- POMAZÁNKA
- 60 g konopného semínka
- 2 lžíce Českého Ghíčka
- 1 lžíce sádla
- 1 malá cuketa
- 1/4 pórku
- 1 menší brokolice
- sůl dle chuti
- česnek dle chuti
Další recept z “dílny” Jitky Matěchové, která tvoří recepty pro svého syna, který má intoleranci na bílkovinu kravského mléka.
Snadná a rychlá příprava těsta na vafle (15 ks):
- do vyšší nádoby nasypeme jednotlivé druhy mouky, přidáme konopné semínko, prášek do pečiva, sůl, ghí a sádlo a přibližně 3/4 hrnku vody (těsto musí být hutnější jako na palačinky).
- celou směs rozmixujeme tyčovým mixérem.
- nahřejeme si vaflovač, pláty potřeme tukem, vafle pečeme přibližně 4 minuty, neotevírejte dříve jak po 3 minutách ať se vafle nepotrhají.
Během pečení vaflí se pustíme do přípravy pomazánky:
- do páry dáme vařit zeleninu – cuketu, brokolici, pórek. Po uvaření necháme vychladnout a dáme do vyšší nádoby.
- přisypeme konopné semínko, přidáme sádlo, Ghí a vše rozmixujeme tyčových mixérem a podle chuti přidáme česnek. Pomazánku dáme zchladit do lednice.
Jitčin typ: “Dozajista půjde kombinovat s jinými bylinkami, případně i dalšími semínky jako je sezam, kešu ořechy… Jelikož jsem spěchala šoupla jsem hotovou pomazánku na chvíli do mrazáku. Dále skladujeme v lednici je velmi příjemná a jemná něco jako česneková pomazánka, moc dobrá a na oslavě moc chutnala a vafle, tak ty mizely rychlostí blesku do našeho mladého pána, což mi udělalo radost.”
Děkujeme Na vlně chuti za další báječný recept. Dejte nám i vy vědět jak vám tato pomazánka chutnala.
Dobrou chuť vám přeje redakce Na sádle.cz a Na vlně chuti.