Počet porcí: 4
Obtížnost: Jednoduché
Ingredience
- 1 kg brambor
- 180 g sádla
- mořská sůl
Víte, že… brambory mají různá lidová pojmenování pro brambory jsou velmi pestrá – bandory, erteple, grule, grumbíry, jablóška, kobzole, krumple, zemská jablka nebo také zemáky.
- Brambory oloupejte a pokrájejte tak, aby každý kousek měl jednu plochou stranu, protože ta se vždy opeče dokřupava. Vařte bez pokličky 6 minut, poté brambory slijte a přiklopte pokličkou a důrazně hrncem zatřeste, což brambory načechrá.
- Pak dejte do pekáče sádlo a pět až deset minut ho předehřívejte v troubě – klasická 220 °C, horkovzdušná 200 °C. Jakmile se rozpálí, na chvíli pekáč vyjměte, opatrně do něj naskládejte brambory a celé je obalte v tuku. Vložte je do trouby a pečte 3/4 až 1 hodinu, dokud nebudou brambory křupavé a opečené do tmavozlata. V polovině pečení je otočte.
- Podávejte posypané mořskou solí.
Dobrou chuť vám přeje redakce nasadle.cz.
Nakupujete online? Co třeba nakoupit na kosik.cz?