Počet porcí: 4
Obtížnost: Jednoduché
Ingredience
- 750 g brambor
- 200 g polohrubá mouka
- 3 lžíce sádla
- sůl
- Brambory ve slupce uvaříme v dostatečném množství osolené vody. Hotové jsou za 20 až 25 minut. Ihned je scedíme, necháme vychladnout a oloupeme.
- Na sporák si připravíme litinovou pánev nebo plotnu, kterou si postupně rozpálíme.
- Studené brambory nastrouháme na struhadle nebo je protlačíme skrze lis na brambory. Vmícháme mouku a sůl podle chuti. Množství mouky upravíme tak, abychom získali nelepivé těsto, které lze vyválet. U každého typu brambor je konečné množství mouky jiné. Pracujeme rychle, protože bramborové těsto rychle řídne a nutilo by nás tak přidávat další mouku.
- Těsto si vyválíme do jedné delší šišky, kterou krájíme na plátky. Plátky si na pomoučeném vále vyvalujeme na tenké placky, které ihned pečeme na rozpálené plotně.
- Hotové placky pomažeme teplým sádlem, vrstvíme je na sebe a do doby podávání je udržujeme zakryté.
- TIP: Bramborové placky se sádlem jsou výborné jako příloha k pečeni. Skvělé jsou i nasladko v kombinaci se švestkovými povidly.
Brambory si můžeme připravit den předem a upéct je ve slupce v tenké vrstvě na plechu. Na druhý den se s nimi lépe pracuje a placky nebudou potřebovat tolik mouky.
Dobrou chuť vám přeje redakce nasadle.cz.