Skip to content
Na sádle
  • O sádle
  • Články
    • #JedemeNaSádle
  • Recepty
  • Kontakt
  • 🥇 Soutěž

Náročnost: Jednoduché

Domů > Jednoduché > Strana 16

Hlívové škvarky

6. 12. 2016
Vyzkoušejte škvarky z hlívy. Hodí se jako zajímavý snack, nebo úžasně chuťově doplní různá jídla – od vařených batátů, přes květákovou rýži či pyré, až po míchaná vejce.   Hlívu zbavte tvrdých nožiček a trsy nakrájejte na proužky, hřbetní sádlo na kostičky (1 x 1 cm). Na plotýnce si rozpalte nasucho velkou pánev. Jakmile je dostatečně nahřátá,…
Celý článek
Brambory pečené v sádle

Brambory pečené v sádle

30. 11. 2016
Víte, že… brambory mají různá lidová pojmenování pro brambory jsou velmi pestrá – bandory, erteple, grule, grumbíry, jablóška, kobzole, krumple, zemská jablka nebo také zemáky. Brambory oloupejte a pokrájejte tak, aby každý kousek měl jednu plochou stranu, protože ta se vždy opeče dokřupava. Vařte bez pokličky 6 minut, poté brambory slijte a přiklopte pokličkou a důrazně hrncem zatřeste, což…
Celý článek

Staročeské bramborové lokše

31. 10. 2016
Věděli jste, že… Lokše (krajově také laty, přesňáky, šumpále nebo patenty) je druh bramborových placek oblíbený v kuchyni západního Slovenska a jižní Moravy.  Brambory uvaříme ve slupce do měkka, necháme vychladnout a oloupeme. Na jemném struhátku nastrouháme brambory, osolíme a přidáme mouku. Vymícháme tužší těstíčko, které si rozdělíme na cca 12 kuliček. Kuličky pomoučníme a na desce stolu rozválíme na co…
Celý článek
Zapečená čočka s jáhly

Zapečená čočka s jáhly

29. 10. 2016
Víte, že… luštěniny mají vysoký obsah bílkovin, obsahují značné množství vitaminů skupiny B a stejné množství železa jako žloutek? Čočku propláchneme a na několik hodin namočíme do studené vody. Čočku vaříme do poloměka. Jáhly spaříme dvakrát vařicí vodou a poté je přidáme k poloměkké čočce. Společně dovaříme doměkka. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle a vmícháme ji s prolisovaným česnekem, mletým pepřem, drceným kmínem a solí do směsi čočky…
Celý článek
Smažené žampiony

Smažené žampiony

10. 10. 2016
Věděli jste, že žampion je vlastně Pečárka polní? Žampiony oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme, obalíme v rozšlehaném vejci a mandlové moučce a smažíme z obou stran na sádle. Podáváme s vařenou zeleninou, například tuřínem (na obrázku), mrkví a podobně. Nutriční hodnoty: celkem 310 g surovin,  z toho bílkoviny: 21,5 / sacharidy: 12,5 / tuky: 46,2 / poměr tuky : bílkoviny + sacharidy 1,37:1…
Celý článek

Houbofleky

9. 10. 2016
Chodíte rádi na houby nebo třeba letos chcete s houbařením začít? Nezapomeňte s námi soutěžit na našem Facebooku a vyhrajte houbařský set! Těstoviny uvaříme ve vodě dle návodu na obalu. Na sádle si usmažíme cibulku. Přidáme pokrájené houby, osolíme, opepříme, přidáme kmín a dusíme doměkka. Uvařené těstoviny scedíme a smícháme s houbami. Přidáme utřený stroužek česneku a směs přelijeme rozkvrdlanými vejci. Připravený pekáček vymazaný…
Celý článek
Vepřové na kmínu

Vepřové na kmínu

17. 9. 2016
Maso dle svých preferencí zbavíme blán a pokrájíme na větší kostky. Cibuli, kterou jseme nakrájeli nahrubo restujeme ve vhodném hrnci na sádle dozlatova. Přidáme maso s veškerým kmínem a restujeme. Šťáva, kterou maso pustí se musí odvařit. Přidáme mouku a restujem do hněda. Přidáme vývar, sůl a pepř podle chuti. Po té co začne obsah hrnce vařit, přiklopíme pokličkou a na…
Celý článek
Bramborové placky

Bramborové placky

31. 8. 2016
Brambory ve slupce uvaříme v dostatečném množství osolené vody. Hotové jsou za 20 až 25 minut. Ihned je scedíme, necháme vychladnout a oloupeme. Na sporák si připravíme litinovou pánev nebo plotnu, kterou si postupně rozpálíme. Studené brambory nastrouháme na struhadle nebo je protlačíme skrze lis na brambory. Vmícháme mouku a sůl podle chuti. Množství mouky upravíme tak, abychom…
Celý článek
Zelník

Zelník

12. 8. 2016
Na trošce sádla osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájené uzené maso či slaninu a ještě krátce osmažíme a necháme vychladnout. Vařené brambory pokrájíme na kostičky, okapané zelí překrájíme na kratší kousky, sýr nastrouháme, vše ochutíme grilovacím kořením (podle chuti česnekem, paprikou, solí, pepřem) a bylinkami dle chuti a ve větší míse dobře promícháme společně s vychladlým cibulovým masem. Do vymazaného pekáče…
Celý článek

Hrníčková bábovka

22. 7. 2016
Oddělíme žloutky od bílků. Cukr utřeme se žloutky a olejem. Přidáme mléko, mouku, prášek do pečiva a sůl. Vyšleháme sníh, zapracujeme do těsta. Vymažeme si formu a vysypeme jí moukou. Do vysypané formy nalijeme polovinu těsta. Do druhé poloviny přidáme kakao a zamícháme. Přidáme do formy. Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme 40 minut, až těsto neulpívá na…
Celý článek
Vepřové nudličky

Vepřové nudličky

27. 6. 2016
Věděli jste, že… Nutriční hodnoty bezobilného chleba z “dílny” PURETASTE, odpovídají spíše sýru nebo jiné bílkovinné potravině, než pečivu? Nakrájenou cibuli orestujeme, na ní potom orestujeme vepřové maso nakrájené na nudličky. Lehce osolíme, přidáme dušená rajčata, podlijeme trochou vody a dusíme maso do měkka. Přebytečnou vodu necháme odpařit a po odstavení hrnce ze sporáku ochutíme nastrouhaným česnekem, bazalkou a medem.…
Celý článek
Kuřecí prsa v mandlové omáčce

Kuřecí prsa v mandlové omáčce

1. 6. 2016
Věděli jste, že… Mandle jsou nezdravější potravinou na světě? Více informací naleznete v našem článku zde. Nakrájenou cibuli osmahneme na sádle a na ní potom orestujeme plátky kuřecích prsou. Osolíme a přidáme mandlovou mouku, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou do změknutí masa. Případnou přebytečnou vodu necháme vydusit tak, aby zbyla hustší omáčka. Podáváme s  lehce osolenými  fazolkami vařenými…
Celý článek

Navigace pro příspěvky

1 … 14 15 16 17
© 2025 All rights reserved by Na sádle