Ingredience
- 1500 ml čirého masového vývaru
- 200 g vepřové kýty
- 3 lžíce vepřového hřbetního sádla (např. od značky Brick)
- 80 g mrkve
- 80 g bílého hlávkového zelí
- 100 g bílé kedlubny (nebo bambusových výhonků)
- 80 g fazolových lusků (čerstvé či mražené)
- 80 g čerstvých hub (nebo máčených sušených)
- 4 - 5x lžíce sladkého červeného vína
- řasa Nori
- špetka soli
- zelená petrželka na ozdobu
Taky máte pocit, že váš jídelníček sestává z dokola opakujících se polévek, omáček či minutek? A jsou chvíle, kdy vás popadá chuť uvařit něco nového, netradičního? Zkuste třeba naši tak trochu „exotickou“ polévku s mořskou řasou Nori.
Ve zdravé výživě nebo i klasických supermarketech je k sehnání několik druhů mořských řas. A Nori je jednou z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších.
Co byste o ní měli vědět? Tak mimo jiné to, že je jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin – obsahuje 35 g bílkovin na 100 g řasy, což je zhruba dvakrát víc než v mase! Díky značnému obsahu vitaminů, minerálů a jiných látek pomáhá také snižovat krevní tlak, je efektivní v prevenci arteriosklerózy, posiluje paměť, srdce, tenké střevo a dokonce může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi.
Jak vypadá? Jsou to takové ploché plátky, jejichž výhoda je nejen to, že mají skvělou chuť, navíc se dají upravit velmi snadno a rychle. Nori je vhodná třeba pro balení sushi, spíš se ale používá jako koření při vaření luštěnin, zeleninových jídel nebo právě polévek.
Z masa je do této polévky vepřová kýta to pravé ořechové. Mnoho lidí si myslí, že dietní a tudíž zdravější je především maso bílé. Omyl. Protože takové kuřecí stehno má mnohem víc tuku než právě libová vepřový kýta! A tak se řasa Nori s kýtou skvěle doplňuje. A spolu se zeleninou osmahlou na sádle tvoří dokonalou kombinaci chutí.
Příprava
Doba přípravy: 15 minut (vývar) | Doba vaření: 40 minut | Celkový čas: cca 55 min
- Ve vývaru (záleží, jaký preferujete, zda kuřecí či hovězí) povařte na nudličky nakrájené vepřové maso a na kousky natrhanou mořskou řasu Nori.
- Ochuťte vínem a solí.
- Ve vyšší pánvi na rozpáleném sádle rychle osmahněte kolečka mrkve a nakrájené zelí. Přidejte plátky kedluben či bambusových výhonků, na nudličky pokrájené houby a fazolové lusky. Krátce prohřejte.
- Vložte do polévkové mísy, zalijte vývarem a dozdobte sekanou petrželkou.