Počet porcí: 4
Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Doba přípravy: 1 hod 30 min
Ingredience
- Těsto
- 400 g hladké mouky
- 30 g kvasnic
- 1/2 lžíce krupicového cukru
- 125 ml mléka
- 3 ks vejce
- špetka soli
- 250 g kvalitního sádla (např. značky Brick)
- 1 lžíce citronové kůry
- Maková náplň
- 100 g mletého máku
- 100 ml mléka
- 20 g sádla
- 60 g cukru krupice
- skořice na dochucení
- rum
- Tvarohová náplň
- 250 g tvarohu
- 1 ks žloutek
- vanilkový cukr a cukr krystal dle chuti
- 1 lžíce rozinek
- citronová šťáva na dochucení
- Povidlová náplň
- 100 g švestkových povidel
- 2 lžíce strouhaného perníku
- špetka skořice
- 1 lžíce citronové kůry
- rum na dochucení
- Drobenka
- 40 g změklého másla
- 40 g krupicového cukru
- 100 g polohrubé mouky
Veselka bez svatebních koláčků? Tak to si snad nikdo nedovede ani představit. Vždyť tahle sladká dobrota se u nás traduje už z generace na generaci.
Pozor ale, pověra říká, že při pečení koláčků v žádném případě nesmí být přítomna nevěsta. Pokud bude koláčky vlastníma rukama vyrábět, nebo i jen při jejich pečení asistovat, bude mít v manželství smůlu a uplakané děti
Koláčky se pečou tak dva dny dopředu a jsou součástí nejen svatební tabule, ale i výslužky. Tak si na nich dejte opravdu záležet. A nezapomeňte: ne máslo, ale sádlo jim dodá křehkost a skvělou chuť!
Příprava
Doba přípravy: 70 minut | Doba pečení: 15 minut | Celkový čas: cca 85 min
- Mouku nasypte do mísy. Vytvořte důlek, do kterého rozdrobte droždí, posypte cukrem a trochu promíchejte. Pak zalijte vlažným mlékem a opět jen lehce promíchejte.
- Do směsi přidejte sádlo, vejce, špetku soli, citronovou kůru a teprve teď těsto důkladně zpracujte.
- Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte zhruba na půl hodiny odležet do lednice.
- Připravte si náplně do koláčků. A to tak, že smícháte uvedené ingredience. Mák svařte s mlékem a cukrem, na mírném ohni náplň míchejte do zhoustnutí.
- A nakonec vyrobte i drobenku (nebo jak se někde říká – žmolenku) – smíchejte máslo, cukr a postupně přidávejte mouku. Hotová je, když se hezky drobí mezi prsty.
- Vyndejte těsto z lednice a na hladkou moukou pomoučeném vále vyválejte placku do tvaru obdélníku. Rádýlkem nebo nožem ho rozkrájejte na malé čtverečky.
- Na čtverečky lžičkou naneste nebo cukrářským sáčkem vytlačte náplň. Protilehlé cípy čtverečku přitlačte k sobě.
- Nakonec koláčky posypte drobenkou a pečte v mírně předehřáté troubě při teplotě 180 stupňů zhruba 15 minut.