Počet porcí: 4
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 3 hod
Ingredience
- 500 g vepřové plece nebo krkovice
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 ml piva
- 2 lžíce sádla
- 1/2 lžičky chilli
- 1 lžička drceného kmínu
- sůl
- pepř
Ať už chystáte posezení s přáteli nebo přemýšlíte nad originální večeří, trhané vepřové maso na pivu je skvělá volba. Servírovat se dá na mnoho způsobů a jeho šťavnatá a výrazná chuť osloví opravdu každého.
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 180 °C.
- Vepřové maso nakrájíme na větší kostky. Osolíme, opepříme a dochutíme ho kmínem.
- V pekáči nebo hrnci, který může do trouby, rozehřejeme sádlo a maso na něm zprudka opečeme.
- Maso vyndáme stranou a na výpeku začneme opékat cibuli nakrájenou na kostičky tak, aby zesklovatěla.
- Poté přidáme česnek a necháme ho rozvonět.
- Cibuli zalijeme pivem, přidáme trochu chilli, vrátíme do hrnce maso a vše přivedeme k varu.
- Hrnec přikryjeme pokličkou nebo alobalem a vložíme do trouby.
- Maso pečeme cca 2,5 hodiny, dokud se nezačne rozpadat. V průběhu ho obracíme a kontrolujeme, zda má dostatek tekutiny. Případně podlijeme vodou nebo pivem.
- Po upečení maso natrháme vidličkami. Důkladně ho promícháme s výpekem a případně dochutíme dle chuti.
Takto připravené maso lze podávat s bramborovou kaší, jako hamburger či v tortillách zapečených se sýrem. My ale preferujeme trhané maso na krajíci čerstvého chleba či topince.