Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 40 min
Ingredience
- 250 ml vlažného mléka
- 1 kostka droždí
- 2 lžíce krupicového cukru
- 100 g másla
- 2 lžíce sádla Brick
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- 2 kg švestek
- cukr na posypání švestek
- Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek.
- Máslo rozpustíme se sádlem v kastrůlku a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Mísu vysypeme moukou, přidáme vejce, sůl a vlijeme vzešlý kvásek. Lehce promícháme, přilijeme máslo rozpuštěné v mléce a zaděláme těsto. Pokud se vám stěno lepí na stěny mísy, přidejte trochu rozpuštěného másla se sádlem.
- Těsto poprášíme moukou a necháme pod utěrkou zhruba 3/4 hodiny na teplém místě vykynout.
- Troubu předehřejeme na 165°C. Připravené plechy, (máme připravené rovnou dva protože po koláči se jen “zapráší”), vymažeme sádlem. Těsto rozdělíme na dva díly, vyválíme je do tvaru plechů a přeneseme je na vymazané plechy. Prsty těsto ještě těsto urovnáme tak, aby plechy lícovalo. Na oba koláče přidáme omyté a vypeckované švestky (záleží na vás jestli je ještě pokrájíte). Švestky posypeme cukrem (případně můžete přidat i drobenku) a dáme péct na cca 20 minut.
Ať vám chutná 🙂 Dobrou chuť přeje redakce Na sádle.cz