Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 2 hod 30 min
Ingredience
- 500 g hladká pšeničná mouka
- 280 g mléka
- 60 g sádla
- 11 g soli
- 20 g droždí
- sádlo na potření
- Připravíme si kvásek z droždí a mléka.
- Spojíme všechny suché ingredience a promícháme. Poté přidáme tekuté ingredience. Těsto pečlivě zpracujeme (cca 7 minut hněteme). Poté hotové těsto vložíme do mísy a pomažeme olejem a přikryjeme utěrkou. Necháme 90 minut kynout.
- Těsto vyndáme, ještě jednou prohněteme a rozdělíme na dvě části. Z každé části vytvarujeme veku. Veky vložíme na plech vystlaný pečícím papírem, potřeme vodou, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30-40 minut dokynout.
- Hotové veky potřeme ještě sádlem a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme 40 minut.
Vyzkoušejte tuto veku podle šéfkuchařky Petry a dejte nám vědět jak vám chutnala.
Dobrou chuť vám přeje redakce Na sádle a Restaurace Nautico.