Jitku Matěchovou můžete znát díky receptům, které s námi Jitka sdílí. Jaké to je ze dne na den změnit jídelníček a co všechno obnáší intolerance na laktózu nebo na bílkovinu kravského mléka (BKM)? Čtěte!
Kdy jste se začala zajímat o zdravou výživu?
O zdravou výživu jsem se začala zajímat ve chvíli, kdy se nám narodil syn, a mnohem více, když se synovi objevila ABKM. Chtěla jsem pro něho to nejlepší, asi jako každá máma. Ale u ABKM, kdy jsou střeva v zánětu, je třeba přemýšlet trošku jinak a hlouběji, nezatěžovat tělo nesmyslnými polotovary a vařit nejlépe ze základních čerstvých surovin. Snažila jsem se hledat ty nejlepší zdroje a dodavatele a co šlo, pěstovalo se a pěstuje doma, maso máme od kamarádů farmářů nebo přímo z farem.
Kde jste čerpala inspiraci?
Inspiraci jsem čerpala z fb skupin zaměřených na první příkrmy, kde jsem poznala spoustu fajn holek, třeba Miroslavu Parkánovou, autorku fb stránky Co uvařit dětem, a velkou inspirací mi rovněž byla skupina Vaříme malým dětem, kterou spravuje Barbora Charvátová, autorka webu Máma v kuchyni. Tato skupina byla startem pro vznik receptů Na vlně chuti. Zpočátku jsme se jen vzájemně s maminkami inspirovaly, až později mě oslovila Monika Růžičková, která je šéfredaktorkou webu Pažitka, kde se začaly rodit mé první recepty. Velkou pomocí mi byly i specifické skupiny jako Kojení při ABKM, kde jsem potkala skvělé maminky, hlavně Marii Růžičkovou, která maminkám radila, jak a co mohou při kojení jíst a na co si dát pozor. A v neposlední řadě mi byla na začátku velkou oporou Lucie Rosenbergová ze stránky Lucie mlíko nepije, která mi pomohla poznat základní suroviny a postupy s výrobky vhodnými pro ABKM. Byly velmi důležité pro poznání a vznik nových receptů, které jsem následně vymýšlela a testovala. Velkým oříškem byly recepty bez vajec, lepku a rostlinného tuku. Snažila jsem se, aby to bylo hlavně chutné.
Jaké další fb skupiny byste doporučila? Kde se lze dozvědět praktické rady o zdravé výživě a dietách?
Doporučila bych skupinu Gaps na fb nebo skupinu Vaříme zdravě od prvních příkrmů a weby Veganotic, Jíme jinak, Pro alergiky, ale rovněž i skupinu Svět non toxic, Alergie/intolerance na laktózu, kravskou bílkovinu a jiné zdravotní potíže.
Bylo pro vás těžké naučit se vařit dietně pro vašeho syna?
Zpočátku diety to pro mě bylo nepředstavitelné, držela jsem dietu o třech surovinách: mrkvi, kuřecím a rýži, tzv. eliminační dietu, kdy se odbourají alergeny ze stravy matky a postupným zaváděním zpět se zjišťují problematické potraviny. Do téměř synova roku jsem byla na bezlepkové dietě. Velký problém mi dělalo pečivo z jednodruhových druhů mouky. Nechtěla jsem bezlepkové směsi a bez těch to jde velmi těžko. Nicméně postupně jsem objevovala nové a nové chutě a zjistila jsem, že to jde i bez pečiva. Moc mi chutnaly ovesné vločky na všechny možné způsoby – připravovala jsem třeba crumble nebo domácí müsli. Je mnohem lepší si z omezení udělat výzvu než hledat překážky, vaří se pak mnohem lépe, i když ne vždy to vyjde, je to prostě metoda pokus omyl.
Baví vás vaření?
Ano, vaření mě velmi baví, i když jsou samozřejmě dny, kdy si to zjednoduším. Nyní, při dvou dětech, kdy se jim chci věnovat co nejvíce, volím snadná a rychlá jídla jako vývary, hutné zeleninové polévky nebo svačiny do ruky.
Na co všechno je potřeba dávat pozor, pokud máte doma malého alergika?
Určitě je dobré, když táhnou všichni za jeden provaz, nejlepší je se stravovat a jíst společně. Vyhneme se tak zbytečně dietním chybám. Zásadní je, pokud máte dvě děti, kdy jedno běžně mléčné výrobky konzumuje, to uhlídat. Je třeba hlídat nejen mléko, v tomto případě pouze rostlinné, ale i tuky, protože bohužel ne všechny tuky, které jsou označené jako rostlinné, skutečně rostlinné jsou. Jsou jedinci, kteří tolerují Ghí – přepuštěné máslo, ale nikdy ho nelze zcela zbavit BKM, tudíž jeho stopy obsahuje. Dalším možným tukem je sádlo. Ve složení výrobků se musí hlídat mléčné bílkoviny, syrovátka a kasein, takže se vám vyřadí celá řada trvanlivého pečiva. Je třeba neustále číst etikety, než si člověk vytipuje a najde to své, a i tak je třeba hlídat, zda se nezměnilo složení. Dalším problémem mohou být léky, doplňky stravy, uzeniny, pečivo, polotovary, konzervy, paštiky nebo kosmetika, tam všude můžeme najít některou mléčnou složku. Naštěstí žijeme v době, kdy si můžeme vybírat ze spousty produktů a velmi nám zpočátku pomáhá označení vegan, kde je jistota, že nic živočišného v produktu není. Bohužel ani pobyt v nemocnici nemusí být zabezpečen z pohledu stravy na 100 %. Spousta lékařů vůbec neví, v čem všem je BKM obsažena, a stává se, že maminky dostávají stravu, kde BKM obsažena je. Nezbývá, než se spoléhat sama na sebe a požádat rodinu o jídlo. Dalším problémem je pak školka. Je třeba dohodnout se na možnostech stravy, zda dítěti zajistí celodenní stravu či ji budete donášet z domova, což s sebou zase nese jistá opatření – vlastní krabičku, označenou jménem, místo v lednici atd. Dále musíte řešit oslavy, svatby nebo jakákoli setkání, kde je jídlo. Vesměs jsem se naučila si vždy nosit vlastní jídlo. Velmi důležitá je míra citlivosti jedince. Jsou děti, které reagují velmi citlivě, až anafylaxí, což už není legrace, takže postupy jsou pak individuální a je třeba mít rovněž vhodné léky v případě, že se stane chyba. Ani bolesti bříška nebo zažívací obtíže nejsou nic příjemného, pak chvíli trvá, než se střeva dají do pořádku. Nemá vůbec cenu si se střevy v zánětu zahrávat a jakkoli je dráždit. Bohužel s ABKM se často pojí mnohé další obtíže neboli symptomy, které nám naznačují problémy, jako jsou kopřivka, atopický ekzém, respirační obtíže (dušnost, astma) nebo problémy se stolicí (nitky krve atd.). Je to složitější a na širší diskuzi.
Jak je to se stravováním na cestách?
Stravování na cestách je trošku složitější, i když lze najít systém. My si vozíme vlastní ledničku, tudíž si tam naskládáme, co je třeba. Na jednodenní výlety si vystačíme, i když nebyl nikdy problém v restauraci vybrat jídlo. Bohužel nemá cenu v restauraci vysvětlovat pojem ABKM, rovnou je dobré se zeptat na alergeny, a to konkrétně, zda jídlo obsahuje mléko, máslo, tvaroh atd. Vždy jde udělat přírodní plátek nebo rybu s bramborem nebo třeba masovou směs s rýží. Co se týče dovolených, tak tam se musí jídlo předem domlouvat nebo volit apartmány, kde si jídlo připravíme sami.
Držíte s malým také dietu nebo vaříte dvě různá jídla?
Ano, s malým jsem vždy táhla za jeden provaz a vařím jen jedno jídlo. Pokud jsme měli na něco nepřekonatelnou chuť, dali jsme si to večer, když spal nebo u malých dětí stačí do jistého období říci, že to pálí. Prostě malé děti chtějí ochutnávat, a pokud se chcete vyhnout maléru, je lepší se stravovat stejně, chyba je pak vyloučena.
Máte na závěr nějakou radu pro ostatní rodiče, u jejichž dětí se potvrdí nějaká intolerance nebo alergie na potraviny?
Bohužel horší je to s babičkami a dědečky, kteří mnohdy dietu berou na lehkou váhu. S tím se u maminek setkávám často a ráda bych tímto apelovala na to, že se nejedná o žádnou módu ani výmysl, ale o vážný stav zánětu střev, který může mít v případě porušení diety závažné následky v podobě například astmatu v dospělosti. Takže prosím respektujme a važme si snahy druhých, jde o zdraví našich dětí a vnoučat.
Závěrem, i když je to někdy velmi těžké, chci říct: vydržte, vyplatí se to. Neberte alergii jako omezení, ale jako cestu a příležitost se naučit něčemu novému. Vše chce svůj čas a čas zde hraje zásadní roli, zdravá střeva = imunita.
Spoustu zajímavých receptů naleznete nejen u nás Na sádle, ale také na Jitčiným webu Na vlně chuti.
Foto: archiv Jitky Matěchové