Kvalitní vepřové sádlo má mnoho vitaminů. Možná, že tuto informaci slyšíte poprvé, ale je tomu skutečně tak.
Sádlo je 100% živočišný tuk. A náš organismus potřebuje tuk jako zdroj energie, která posiluje svaly a srdce. Sádlo má tu schopnost, že usnadňuje v těle vstřebávání vitaminů, které jsou rozpustné v tucích. Týká se to např. vitaminů A, D, E a K.
Sádlo je bohatým zdrojem vitaminu D. Konzumací sádla ho přijímáme do svého těla. Vitamin D je souhrnné označení pro různé vitaminy skupiny D. Přirozeným zdrojem vitaminu D je slunce. Ale pokud je ho málo, jako například na podzim a v zimě, musíme vitamin D doplňovat stravou. Vitamin D je obsažený i v jiných potravinách, například v tučných rybách. Ale pro nás a naši oblast je jeho přirozeným zdrojem sádlo.
Vitamin D je v tomto období obzvlášť důležitý, protože působí preventivně proti chřipce a respiračním nemocem. I to je důvod, proč v létě není tolik chřipkových onemocnění, tělo totiž přijímá dostatek vitaminu D ze slunce. Vitamin D také zvyšuje vstřebávání vápníku. Pokud je ho nedostatek, hrozí zvýšená kazivost zubů, demineralizace kostí apod. Jeho dostatečný příjem také dokáže zahnat podzimní a zimní chmurné nálady. Významný je také v těhotenství, protože je nezbytný pro správný vývoj mozku, nervů, kostry a imunitního systému miminka.
Z výše uvedených důvodů není proto vhodné se v zimních měsících vyhýbat kvalitnímu vepřovému sádlu. Můžete ho konzumovat jak ve studené kuchyni, tak ho přijímat i prostřednictvím vaření.
Vitamin D není jedinou zdravou složkou sádla. Lékaři a vědci již vyvrátili původní obavy, že sádlo zvyšuje hladinu cholesterolu a je původcem srdečních nemocí. Díky kvalitnímu sádlu a jeho pravidelné, ale přiměřené konzumaci je naše strava pestrá a vyvážená a zároveň je zajištěn pravidelný příjem důležitých látek.
Zdroje: lekarnickekapky.cz
tyden.cz