Počet porcí: 4
Doba přípravy: 2 hod
Ingredience
- 800 g telecí líčka
- 50 ml olivový olej
- 100 ml sádlo
- 50 g česnek
- 300 g mrkev
- 250 g celer
- 150 g řapíkatý celer
- 250 g petržel
- 150 g cibule
- 50 g divoké koření
- 10 g tymián
- 10 g rozmarýn
- 300 ml červené víno
- 300 g drcená rajčata
- 50 g cukr
- 50 g máslo
- sůl
- Telecí líčka očistíme a odblaníme. Osolíme, opepříme, posypeme nasekanými bylinkami, přidáme najemno nakrájený nebo prolisovaný česnek a zakapeme olivovým olejem. Takto připravené necháme odležet do druhého dne.
- Odleželá líčka zprudka opečeme na rozpáleném sádle a dáme stranou. Na sádle dále opečeme kořenovou zeleninu, řapíkatý celer a cibuli do zlatova. Poté přidáme drcená rajčata, koření a zalijeme vínem. Necháme odvařit a zalijeme vodou nebo vývarem.
- Do takto připraveného zeleninového základu vložíme opečená líčka a pozvolna dusíme pod poklicí do měkka. Měkká líčka vyjmeme, pokud možno vyjmeme i kuličky koření a základ rozmixujeme ponorným mixérem.
- Podle chuti dosolíme, opepříme a přidáme špetku cukru. Svaříme na požadovanou hustotu a do hotové omáčky vmícháme studené máslo. Dále už nevaříme.
Při servírování nakrájíme líčka na plátky a přeléváme hotovou omáčkou.
– Aby jste nemuseli koření zdlouhavě vyndávat z omáčky, použijte buď uzavřené sítko přímo na koření, a nebo si z koření udělejte vývar a ten vlijte přes cedník do omáčky.
– Místo drcených rajčat můžete přidat rajčata čerstvá, nakrájená na kousky, nebo rajčatový protlak
– Místo drcených rajčat můžete přidat rajčata čerstvá, nakrájená na kousky, nebo rajčatový protlak