Kvalitní vepřové sádlo je vhodné k použití ve studené i teplé kuchyni. Nejlépe se hodí hřbetní sádlo, které je čisté, bez kousků masa a jeho chuť je nejlepší. Sádlo se dá jednoduše vyškvařit doma nebo se koupí již hotové v obchodech. Je to 100% živočišný tuk.
Ve studené kuchyni se sádlo nejčastěji využívá při vydatných svačinách namazané na chlebu. Jídlo si můžete vylepšit vařeným vajíčkem nebo nakrájenou cibulí.
Mnohem více způsobů použití sádla je v teplé kuchyni. Používá se jak při přípravě masitých pokrmů, tak i do sladkých moučníků. Někdo se sádlu vyhýbá z důvodu vysokých nutričních hodnot. Ale nic naplat, jídlo připravené na sádle je nejlahodnější. Pečeně připravená na sádle nebo řízky smažené na sádle mohou být občas odměnou po náročném období. Tuk totiž dodává tělu energii a tu potřebujeme dobít jak po fyzickém, tak i psychickém vyčerpání.
Dříve, kdy se tolik nehledělo na zdravotní stav a nutriční hodnoty, byla kombinace sádla a masa velmi žádaná. Často se v domácnostech tato jídla připravovala pro návštěvy, kdy to bylo považováno za velkou poctu hostům. Chuť jídel připravených na sádle je totiž nezaměnitelná.
Použití vepřového sádla do moučníků není v dnešní době už tolik známé. Ale stále je hodně domácností, kde se sádlo při přípravě sladkých jídel používá. Často jde o pokrmy připravené podle receptů našich babiček a prababiček. Sádlo se přidává do těsta místo oleje nebo másla. Přidáním sádla těsto zvláční a zůstane delší dobu jako čerstvé. Na sádle se také smaží masopustní koblihy.
Samozřejmě není vepřové sádlo jediný tuk, který se v kuchyni používá. Z živočišných tuků stojí určitě za zmínku máslo. Kvalitní 80% máslo má široké využití. U masitých jídel se používá pro zjemnění chuti. Oproti sádlu má tu nevýhodu, že se rychleji připaluje. Ve sladkých pokrmech ho najdeme častěji než sádlo. Používá se při přípravě těsta, kdy v případě levnějších variant bývá nahrazováno rostlinnými ztuženými tuky.
Používáte při smažení kombinaci másla a sádla? Pokud ne, tak to určitě vyzkoušejte. Získáte jedinečný pokrm, který si z obou živočišných tuků vezme to nejlepší.
Poznámka redakce: Už jste i vy zkusili TOP hranolky na sádle, to je neskutečná lahoda, zde máte tajný recept od mistrů z Booze and food. 🙂
Zdroj: wave.rozhlas.cz