Sádlo se v kuchyni využívá od nepaměti. Díky jeho dostupnosti ho měly k dispozici i chudší domácnosti. Bylo a je snadné si ho vyrobit doma. I když má sádlo různé využití, v domácích podmínkách se nejvíce užívá v kuchyni k různým úpravám pokrmů.
Je možné ho používat jak za studena, tak za tepla. Ale jeho používání v teplé kuchyni je rozmanitější. Ve studené kuchyni je asi nejznámější a nejoblíbenější chléb namazaný sádlem a na něm škvarky, vajíčka nebo cibule.
V teplé kuchyni se používá k přípravě různých jídel. Protože je sádlo 100% živočišný tuk, je vhodný na smažení. Sádlo má tu výhodu, že je teplotně stabilní a připalovat se začíná až při 180 °C. Proto na něm můžete bez obav smažit řízky z různých druhů masa. Díky sádlu získá maso lahodnou a nezaměnitelnou chuť. Pokud připravujete pečeni, je vhodné ji dělat na sádle. Můžete ho využít také na vymaštění pekáčku při zapékání těstovin. Připravujete-li do jídla zpěněnou cibulku, můžete ji udělat na sádle.
Ale sádlo se nepoužívá jen do jídel z masa. Má své uplatnění i ve sladkých pokrmech. Sádlo se přidává do těsta, aby zůstalo dlouho vláčné. Můžete jím nahradit máslo, které je uvedené v receptu. V tradičním štrúdlu nebo plněných buchtách se používá zcela běžně. Až budete na příští masopust připravovat koblihy, určitě je smažte na sádle. Zajímáv vás jak připravit parádní koblížky? Stačí shlédnout toto krátké video.
Existuje mnoho krajových a rodinných receptů, které se dělají pouze na sádle. Pokud by se použil jiný tuk, ztratí pokrm svou typickou chuť a vůni. Jedním z nejznámějších jídel připravovaných na sádle je vánoční kuba. I když kubu dělá každý trochu jinak, určitě všichni shodně vymazávají pekáček před vložením všech ingrediencí sádlem. Z těch méně známých jídel, které se upravují na sádle, jmenujme například placky ze syrových brambor a kysaného zelí smažené na sádle. Možná jste se už setkali s kucmochem. Je to krajový název pro škubánky. Jde také o velmi jednoduché jídlo z brambor, které se pečou na sádle v troubě a po upečení se přidá česnek se solí.
Napište nám, jak sádlo využíváte v kuchyni vy. Jaký je váš nejoblíbenější recept, který si bez kvalitního sádla neumíte představit?